• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kételkedik a tudományos világ az orosz vakcinában

Lapszemle 2020.08.12 Forrás: ujnepszabadsag.hu
Kételkedik a tudományos világ az orosz vakcinában

A szupergyors bejegyzés azt jelentheti, hogy a vakcina lehetséges mellékhatásait talán még nem lehetett észrevenni.

Vlagyimir Putyin az új koronavírus ellen hatékony orosz vakcináról tett bejelentést kedden, de a nemzetközi tudományos világ kétkedéssel fogadja az oltóanyag hatékonyságáról szóló hírt. A világ vezető egészségügyi szakértői szkeptikusak. A kevesebb mint két hónapos, emberekkel végzett klinikai tesztek után a világon elsőként jegyezték be az új koronavírus elleni vakcinát Oroszországban. Az oltóanyagot fejlesztő orosz intézet eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem mértékadó tudományos folyóiratokban - írja az euronews híre alapján az ujnepszabadsag.hu.

A vakcina fejlesztésében folyó globális verseny első helyéért Oroszországnak még nagy létszámú, emberekkel végzett klinikai tesztet kell lefolytatnia. Ezek eredményei igazolhatná, hogy működik-e az oltóanyag, illetve milyen hosszú ideig hatékony. Lényegében nagyszabású, lakossági szintű tesztet folytatnak - mondta Ayfer Ali, a brit Warwicki Egyetem gyógyszerkutatója. Ayfer Ali szerint a szupergyors bejegyzés azt jelentheti, hogy a vakcina lehetséges mellékhatásait talán még nem lehetett észrevenni. Noha valószínűleg ritkák, ezek komolyak is lehetnek tette hozzá a szakértő.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben, “és minden szükséges ellenőrzésen átment”. Az orosz elnök fontosnak tartotta megemlíteni, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

Francois Balloux, a University College London Genetikai Intézetének tudósa a döntést “meggondolatlannak és ostobának” nevezte. “Egy nem megfelelően tesztelt vakcinával végzett tömeges oltás etikátlan. Az orosz oltási kampányban jelentkező bármilyen probléma katasztrofális lenne mind az egészségre káros hatásai, mind a védőoltások lakossági elfogadásának és hitelének további rontása miatt” – mondta az euronewsnak.

A keddi orosz bejelentés idején a világ több mint féltucat gyógyszerfejlesztő cége végez nagy létszámú tesztet emberi részvétellel a vírus elleni vakcinajelöltjükkel, mindannyian önkéntes résztvevők tízezreinek bevonásával. Az élvonalbeli gyógyszerfejlesztők – köztük a Moderna, a Pfizer és az AstraZeneca – azt remélik, év végéig megbizonyosodnak, hogy vakcinájuk működik és biztonságos. Mindegyiküktől elvárják, hogy tesztjeik eredményeit és az oltóanyag biztonságosságáról szóló adatokat nyilvánosságra hozzák és átadják ellenőrzésre az amerikai, európai és más hatóságoknak, mielőtt jóváhagynák a vakcinákat.

További részletek a cikkben,

Legolvasottabb cikkeink