• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kétezer felmondás van letétben

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A rezidensszövetségnél még mindig ott ketyeg a januárra időzített felmondások bombája.

Hiába tett a hétvégén újabb gesztusokat a szakorvosjelölteknek az egészségügyi államtitkár, a rezidensszövetségnél még mindig ott ketyeg a januári időzített felmondások bombája. Információk szerint már csaknem kétezer orvos helyezte el felmondólevelét egy veszprémi ügyvédi irodában arra az esetre, ha januárig nem javul jelentősen az orvosok bérezése. Ezt az akciót eredetileg a Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezte a cseh orvosok tavalyi eredményes akciójának mintájára.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár péntek este jelentette be, hogy módosítják az ösztöndíj feltételeit: a programba belépő rezidensek választhatnak, hogy szakorvosképzésük végével az ösztöndíj fizetésének teljes idejéig - azaz még öt évig - teljes munkaidőben, vagy az ösztöndíj folyósításának kétszeres idejéig - akár tíz évig - részmunkaidőben vállalják, hogy Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgoznak. A program meghirdetése első alkalommal kudarcba fulladt, a többletbérrel járó mintegy 500 státuszra alig százan jelentkeztek a friss diplomások közül, így a tárca előbb megnyitotta a programot azok előtt is, akik korábban végeztek, és közben tárgyalásokat kezdett a Magyar Rezidens Szövetség vezetőivel.

Papp Magor elnök megerősítette: tárgyaltak az államtitkársággal, és több, a fiatal orvosok számára az ösztöndíjprogramot „vonzóbbá" tételét segítő kezdeményezésükkel javítottak" a programon. Úgy véli, így már van esély arra, hogy az 500 helyre legyen elég jelentkező, különösen úgy, ha nemcsak a frissen végzett orvosok, hanem a már gyakornoki képzésben résztvevők is pályázhatnak. Ez néhány száz fiatal számára valóban perspektívát jelenthet, de a magyar egészségügynek akkor lehet érdemi megtartóereje, ha egyúttal a szakorvosi béreket is rendezik. A minisztérium 485 millió forintot fordíthat erre a programra, a százezer forintos fizetéskiegészítést januártól folyósítanák a fiatal orvosoknak.

Az államtitkár egy konferencián közölte, pontosan tudja, hogy ez az ösztöndíj bérfeszültséget okoz a rendszerben, de most a válság közepette ennyire futja. A többieknek most el kell fogadniuk, hogy a „szükséghelyzetben a gyerek kapja az asztalnál a legjobb falatot". Reméli, hogy az idősebb szakorvosok válságtűrő képessége erősebb, mint a fiataloké, és kitartanak, amíg rájuk is sor kerül.

Szócska Miklós elmondta azt is: kemény költségvetési tárgyalások elé néz az ágazat. Jelenleg azonban az egészségügy helyzete nem lesz rosszabb, mint az idei volt, sőt a népegészségügyi különadóból még többletforrás is jut. A szakorvosi jövedelmekkel kapcsolatban elmondta: jövőre van esély arra, hogy egyfajta pótlékrendszerrel a rezidensösztöndíjhoz hasonlóan többletbevételhez juttassa őket is a szakállamtitkárság.

Legolvasottabb cikkeink