A botulizmus az ételmérgezés egyik legsúlyosabb fajtája, a Clostridium botulinum baktérium anyagcseréje során létrejövő toxin okozza.
Rövid időn belül két ember is botulizmus miatt halt meg Dél-Olaszországban, miután egy zöldséges, kolbászos szendvicsből ettek. Múlt héten az 52 éves Luigi Di Sarno halt meg az étel fogyasztása után, néhány nappal ezelőtt pedig a 45 éves Tamara D’Acunto halt bele a súlyos ételmérgezésbe. Mindketten egy tengerparti büfékocsiban vásárolt paniniből ettek, a hatóságok úgy gondolják, hogy ezek voltak fertőzöttek. A Daily Mail értesülése szerint rajtuk kívül egy tucat ember érintett, ők kórházban vannak, írja a Telex.
Az olasz hatóságok nyomozást indítottak az ügyben. A paninit, amiből az áldozatok ettek, az egész országban visszahívták a forgalomból. Ebben egyébként kolbász és egy cime di rapa (vagy rapini) nevű leveles zöldség volt, ami leginkább a brokkolihoz hasonlít. A szendvicset nem a büfékocsiban készítették, hanem egy külön cég gyártja.
A Corriere Salerno azt írja, az ügyben a rendőrök több embert is meghallgatnak, köztük a büfékocsi tulajdonosát és a szendvicset gyártó cég alkalmazottait, valamint a cosenzai kórház hat orvosát is, akik az ételmérgezéses embereket látták el. Őket azért hallgatják ki, mert Luigi Di Sarno húga azt állítja, halála előtt testvérét hazaengedték a kórházból, annak ellenére, hogy a férfi ekkor még mindig rosszul érezte magát.
A botulizmus az ételmérgezés egyik legsúlyosabb fajtája, a Clostridium botulinum nevű baktérium anyagcseréje során létrejövő toxin okozza. Leggyakrabban a házi disznóvágáskor készült élelmiszerekben fordul elő, ezért kolbászmérgezésnek is nevezik. A toxin rendkívül mérgező, idegbénulást okoz. A betegség halálos is lehet, leállhat a légzés és a szívműködés.
A teljes információ a cikkben.