• nátha
    • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

      A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

    • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

      Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • melanóma
    • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

      Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

    • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

      A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • egynapos sebészet
    • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

      Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

    • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

      Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Kevés fehérje, sok szénhidrát a hosszú élet titka

Lapszemle 2019.01.13 Forrás: csalad.hu
Kevés fehérje, sok szénhidrát a hosszú élet titka

A mediterrán, illetve a japán étrend biztosítja leginkább a hosszú életet és az agy fittségét.

A hosszú és egészséghez élethez a mediterrán vagy a japán étkezési szokásokat kellene mindenkinek követnie: vagyis kevés fehérjét és sok szénhidrátot kellene fogyasztani - derül ki egy ausztrál kutatásból, amelyet a csalad.hu idéz.

Egereket vizsgáltak meg az ausztrál University of Sydney munkatársai, akik arra voltak kíváncsiak, milyen étrend segíti legjobban a test, azon belül is az agy egészségét. Megállapításaik röviden úgy foglalhatók össze, hogy a mediterrán, illetve a japán étrend biztosítja leginkább a hosszú életet és az agy fittségét.

Az angol nyelvű kínai lap, a China Daily beszámolója szerint a rágcsálók fehérjeszegény, de magas szénhidrát-tartalmú ételeket kaptak, s a kísérleti egerek korlátozás nélkül annyit ehettek, amennyit csak akartak. Az eredmények szerint ezen állatok az elemzett időszak végén sokkal jobb általános egészségi állapotban voltak, mint a hagyományos étrenden tartott kontrollcsoport tagjai. Sőt, az agyuk is jobban működött, legalábbis a tanulás és a memória terén jobb eredményeket produkáltak.

“Hosszú ideje nagy erőkkel kutatjuk azt a szert, amit bevethetünk a demencia ellen. Le tudjuk lassítani a folyamatot, de megállítani még nem. Éppen ezért különösen izgalmas egy olyan étrend meghatározása, ami segít az agy fiatalon tartásában” - idézi a lap az egyik vezető kutatót, Devin Wahlt. Azt már mintegy száz éve bizonyították, hogy az alacsony kalória-bevitel növeli a várható élettartamot, azonban ennek követése igencsak nehéz a nyugati társadalmakban, ahol az élelmiszer gyakorlatilag korlátlanul áll rendelkezésre - magyarázta a kutató. Kiemelte, hogy ezért is hasznos lehet egy olyan táplálkozási forma fellelése, amely koplalás és bevitelcsökkentés nélkül hoz hasonló eredményt. Az alacsony fehérje és magas szénhidrát-tartalmú táplálkozás pedig közel azonos hatást ért el.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink