• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Kiderült a nagy C-vitamin titok, ezt jobb, ha tudja

Lapszemle 2023.09.29 Forrás: penzcentrum.hu
Kiderült a nagy C-vitamin titok, ezt jobb, ha tudja

Van-e különbség a drága és olcsóbb tabletták között, és honnantól válik pénzkidobássá a C-vitamin szedése?

Idén a szokásosnál korábban vette kezdetét a forróitalpor-szezon a magyar patikákban. A hatósági gyógyszerhiánylistán már két termék is felbukkant, az egyik a 12 tasakos kiszerelésű RUBOPHEN THERMO cukormentes 500 mg/10 mg citromízű granulátum belsőleges oldathoz, míg a másik a 10 tasakos NEO CITRAN MAX köptetővel por belsőleges oldathoz a megnövekedett igény miatt. Ugyanakkor a NEO CITRAN két másik italpora is hiánycikk, a 6 és 10 tasakos kiszerelés, mellyel gyártási gondok adódtak - írta a pénzcentrum.hu.

Sokan megelőzésképpen, vagy a fertőzések leküzdése érdekében már elkezdték szedni a C-vitamint. Azt viszont kevesen tudják, milyen szert és milyen mennyiségben érdemes alkalmazni az őszi szezonban, van-e különbség a drága és olcsóbb tabletták között, és honnantól válik pénzkidobássá a C-vitamin szedése.

Már ott rengeteg pénze elfolyhat a háztartásoknak, hogy sokan több C-vitamint visznek be eleve étkezéssel és étrend-kiegészítők útján, mint szükséges lenne. A C-vitamin felső beviteli szintje (UL) 2000 mg naponta, ez alatt van a még tolerálható mennyiség, viszont ennél nagyobb tartós bevitel már felesleges, ráadásul fokozza a vesekő kialakulási esélyét. A felnőttek számára javasolt referencia beviteli érték az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet javaslata szerint 80 mg, míg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlásban kissé magasabb, férfiak számára 110 mg, nők számára 95 mg (szoptatás alatt több). A magyar lakosság átlagos C-vitamin-fogyasztását tekintve a nőké eléri az ajánlott mennyiséget, a férfiaké viszont nem éri el a 110 mg-ot.

Összehasonlításképpen egy friss paprika 100 grammra vetített C-vitamintartalma az érettségétől és fajtától függően elérheti a 300 mg-ot is, amely önmagában bőven fedezi a napi szükségletet. De a narancs is 70-80 mg-ot tartalmaz, a zöldleveles zöldségek szintén magas C-vitamin tartalmúak. Tehát önmagában az étrenddel könnyen fedezhetjük a szükséges napi bevitelt. Ennek ellenére sokan kezdenek ősszel akár 1000 mg-os tablettákat szedni, amire a szervezetüknek alapvetően semmi szüksége. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink