• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kifakadt az SZTE virológusa a vírustagadókra és a hatóságra

Lapszemle 2020.11.24 Forrás: hellovidek.hu
Kifakadt az SZTE virológusa a vírustagadókra és a hatóságra

Attól nagyobb bűnt, hogy a felelős emberi magatartás ellen agitálnak egy halálos járvány idején, elképzelni is nehéz.

A tavaszi időszakot követően most, novemberben még szigorúbb intézkedéseket vezettek be. Elegendő-e ez, vagy idővel a racionalitás azt követeli meg, hogy még inkább szabályozzák le a mindennapi életet, mint például Franciaországban, ahol a munka és a bevásárlás kivételével csak papírral indokolt esetben lehet az utcára menni? - tette fel a kérdést a Hello Vidék Dr. Boldogkői Zsoltnak, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézet tanszékvezetőjének, virológus és molekuláris biológusnak.

Dr. Boldogkői Zsolt: Tavasszal szigorúbbak voltak az intézkedések, hiszen most este 8-ig indok nélkül kimehetünk az utcára, nincs bevásárlási sáv, és az általános iskolákban is kontakt oktatás folyik. A jelen intézkedések hatását illetően még korai lenne következtetéseket levonni. Az biztos, hogy ezeknek járványfékező hatásai vannak, de hogy ez elég jelentős-e, jelenleg még nem lehet tudni. A kormány nyilván figyeli a történéseket és ezek alapján hoz majd újabb döntéseket. Vita van az általános iskolai oktatás kontakt vagy online formáját illetően. A kisebb gyerekekkel otthon kellene maradni, és ez a szülők munkáját igen megnehezítené, ha nem ellehetetlenítené. A nagyobb gyerekek ugyan otthon maradhatnának egyedül, a kérdés azonban, hogy hatékonyan tudnának-e tanulni szülői felügyelet nélkül. Az érem másik oldala, hogy a gyerekek hazahozhatják a vírust, és akkor ez okoz problémát. Nem könnyű dilemma.

Van arra valamiféle magyarázat, hogy a tavaszi időszakkal ellentétben ősszel miért ugrattak így meg a fertőzések és a halálozások számai?

Csak a véleményemet tudom elmondani ezzel kapcsolatban. Tavasszal Magyarországra későn jutott el a vírus, közeledett a nyár, ami nem kedvező a terjedése számára. Az ősz már úgy kezdődött, hogy több gócban is jelen lehetett a vírus, és ráadásul sokkal hosszabb a terjedése számára kedvező időszak.

Sok vírustagadó, szkeptikus azzal magyarázza, miért nem tud hinni a koronavírus létezésében, mert nem értik, hogy nyáron átmenetileg hogy-hogy „visszavonulót fújt” a járvány. Mi a tudományos magyarázata annak, hogy a koronavírus a meleg hónapokban kevesebb megbetegedést eredményezett?

A vírusok aeroszolok és cseppek útján terjednek. Nyáron a meleg és a közvetlen sugárzás hatására ez a vízburok rövidebb életű, és emiatt a vírus is hamarabb elpusztul, ill. válik képtelenné a fertőzésre. Nyáron az UV sugárzás is magasabb, és ez is vírusölő hatású. Voltak olyan meleg klímájú országok, vagy pl. Florida, ahol nyáron csúcsosodott a járvány. Itt valószínűleg az volt a helyzet, hogy az emberek klimatizált helyiségekben gyűltek össze nagy tömegben, ahol ráadásul a légmozgás is nagy volt.

És ha már a járványtagadás szóba került: mi a véleménye arról, hogy nemrégiben a Facebook lelőtte azon oldalakat, amik a konspirációs elméletek köré szerveződtek?

A Facebook nagyon helyesen cselekedett. Külföldön a Twitter és a YouTube is aktív ebben a harcban. Sajnos, ezeknek a valóságtagadó embereknek a szellemi vezetői fel vannak készülve egy ilyen helyzetre, előre elkészített menekülő oldalaik vannak, amelyek egy-két betűben különböznek az előzőtől, ezért könnyű visszatalálni és újra-verbuválni a csapatot. Nem értem, a hatóságok és a kormány miért nem tesznek komoly lépéseket ezek ellen az emberek ellen, akik ráadásul orvosi és gyógyszerész diplomával rendelkeznek. Jogalap lenne hozzá.

Attól nagyobb bűnt, hogy a felelős emberi magatartás ellen agitálnak egy halálos járvány idején, elképzelni is nehéz. Nem menti őket az sem, hogy maguk is elhiszik a sok sületlenségüket, hiszen diplomások lévén, utána tudnának nézni, hogy mi a valódi helyzet. Továbbiak a cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink