• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kikerült az új ügyeleti rendszerből a háziorvosok legnagyobb félelme

Lapszemle MA 06:06 Forrás: atv.hu
Kikerült az új ügyeleti rendszerből a háziorvosok legnagyobb félelme

A fővárosban külön felnőtt- és gyerekügyelet lesz, legalábbis ezt ígérte az államtitkár, de a pontos szerződéseket még várják a háziorvosok.

Az ATV Start című műsorábanKeczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara titkára – és zuglói háziorvos – beszélt az október 1-jén Budapesten bevezetésre kerülő új orvosi ügyeleti rendszerről. A fővárosban külön felnőtt- és gyerekügyelet lesz, legalábbis ezt ígérte nekik az államtitkár, de a pontos szerződéseket még várják.

Keczéry elmondta, hogy a legtöbb fővárosi háziorvos „várakozik”, hogyan fog alakulni az új ügyeleti rendszer Budapesten. Különösen aggodalomra adott okot, hogy a budapesti háziorvosok többsége ötven éve „nem látott el gyermekeket”, és felmerült, hogy az új ügyeleti rendszerben gyerekeket is el kellene látniuk. „Hála Isten (...) Takács Péter államtitkár úr megnyugtatta a háziorvosokat, hogy a fővárosban felnőtt és gyerekügyeleti rendszer lesz” – hangsúlyozta. Ugyanakkor a háziorvosok még várják a pontos szerződéseket az Országos Mentőszolgálattól.

Az új rendszer szerint hétköznapokon délután négytől este tízig a háziorvosok látják el az ügyeletet, este tíz után pedig az Országos Mentőszolgálat veszi át a feladatot reggel nyolcig. Hétvégén és ünnepnapokon reggel nyolctól délután két óráig a háziorvosok, délután két órától másnap reggel nyolcig pedig a mentőszolgálat fog ügyeletet biztosítani. Keczéry hangsúlyozta, hogy bár az államtitkár kérte a háziorvosokat, hogy ne változtassanak a rendelési idejükön, az új rendszer miatt sok orvosnak akár napi 12 órát is dolgoznia kellene, ami nem biztos, hogy vállalható lesz.

Keczéry továbbá elmondta, hogy a fővárosi háziorvosok nem rendelkeznek megfelelő sürgősségi ellátási tapasztalattal, mivel 20 éve nem vesznek részt ügyeleti ellátásban. Ezért a Magyar Orvosi Kamara azt kérte, hogy az új rendszer bevezetését halasszák el legalább januárig, és addig biztosítsanak megfelelő oktatást a háziorvosok számára. Véleménye szerint, ha ez nem történik meg, komoly betegbiztonsági kockázatok merülhetnek fel.