• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Kincses Gyula: A beadott vakcina a jó vakcina

Lapszemle 2021.02.08 Forrás: magyarnemzet.hu
Kincses Gyula: A beadott vakcina a jó vakcina

A kínai oltóanyagról sem azt mondtam, hogy rossz, csupán nincs róla elég információ.

Bár a hét elején a Magyar Orvosi Kamara még úgy foglalt állást, hogy az orosz Szputnyik V és kínai Sinopharm vakcinák alkalmazási előiratainak és egyéb dokumentumainak hiányában nem ajánlja kollégáinak ezen készítmények alkalmazását, Kincses Gyula, a szervezet elnöke pénteken már arról beszélt, hogy az orosz egy korszerű készítmény, amit nyugodt szívvel lehet engedélyezni. A kínai oltóanyagot sem tartja rossznak, csupán nincs róla elég információja - írta a magyarnemzet.hu. A Kormányinfón elhangzottakra Kincses Gyula, a MOK elnöke péntek este az ATV stúdiójában reagált. Mint mondta: félreértés, hogy bizalmatlanságot akarnának ébreszteni a keleti vakcinákkal szemben. Azonban szerintük csak akkor adható be nyugodt szívvel egy oltás, ha annak van „használati utasítása”. Hozzátette: Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója viszont azt ígérte nekik, hogy mire megkezdődik az orosz és a kínai vakcinák magyarországi felhasználása, addigra nyilvános lesz az alkalmazási előirat, a betegtájékoztató és az engedélyezéssel kapcsolatos dokumentáció is.

Az ellenzéki pártok csak azokban a vakcinákban bíznak, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagy. Egyetért ezzel? – tette fel a kérdést a műsorvezető, mire Kincses Gyula elmondta, hogy jelenleg az EMA is rendkívüli eljárásban, ideiglenes forgalombahozatali engedélyeket ad ki, mert ha most, az egészségügyi válsághelyzetben a szokásos, több évig tartó folyamatot végigvinnék, akkor „mindenki belehalna a Covidba”.

– Jelenleg minden ország a saját felelősségére tud gyógyszert engedélyezni – közölte. Az engedélyeztetéssel kapcsolatos állítólagos kormányzati nyomásgyakorlásra vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: a beadott vakcina a jó vakcina, most minden oltás sokkal több életet ment meg, mint amennyit kockáztat. – A politikai ráhatás rizikója tehát eltörpül a Covid-betegség kockázata mellett – mondta a MOK-elnök. Elismerte azt is, hogy az orosz vakcináról egyre több ismeret áll rendelkezésre, és már elindult a szérum EMA általi engedélyezési eljárása is. Hozzátette: több rangos, nyugati orvosi szaklapban is az jelent meg, hogy a készítményt nyugodt szívvel lehet engedélyezni, Németország pedig kooperálna az orosz féllel mind az import, mind a gyártás tekintetében.

– Tehát ez egy korszerű vakcina és már elég tapasztalat van róla. A kínai oltóanyagról sem azt mondtam, hogy rossz, csupán nincs róla elég információ – jelentette ki Kincses Gyula.

Legolvasottabb cikkeink