• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kincses: Nincs akadálya, hogy növeljék a tesztek számát

Lapszemle 2020.03.28 Forrás: 168 Óra Online
Kincses: Nincs akadálya, hogy növeljék a tesztek számát

A Magyar Orvosi Kamara tizenegy pontos javaslatcsomagjából egyre több valósul meg.

A Magyar Orvosi Kamara kitart korábbi javaslatai mellett: a lakhely elhagyásának korlátozásával is radikálisan csökkenteni kell az emberek érintkezésének lehetőségét. Olyan ellátóhelyeket kell kijelölni, amelyek lehetővé teszik, hogy a légúti panaszokkal jelentkezők a többi betegtől elkülönítve kapjanak ellátást. A teszteket a fertőzöttekkel közvetlen kapcsolatban állók esetében mindig végezzék el. Az aktuális helyzetről a kamara elnökét, Kincses Gyulát kérdezte a 168 óra, akit tavaly év végén az orvosi kamara majdnem ötvenezer fős tagságát képviselő küldöttgyűlése kétharmados többséggel választott meg.

A kommunikációs államtitkár a hónap közepén még keményen konfrontatív választ adott az orvosi kamara indítványaira. Változott-e a helyzet, kialakult-e megfelelő együttműködés?

Volt egy rossz mondat, amiért mi nem vettük fel a kesztyűt, és ezen szerencsére azóta mindenkinek sikerült túllépnie. Eljutottunk az együttműködés szakaszába, hiszen a Magyar Orvosi Kamara tizenegy pontos javaslatcsomagjából egyre több valósul meg. Azt gondoljuk, hogy most az együttműködés ideje van, de ez nem csökkenti eltökéltségünket, hogy kiálljunk kollégáink és betegeink védelmében. Egyszerre küzdünk a jobb védőeszköz-ellátásért és azok optimális felhasználásáért.

Hogy áll a magyar egészségügyiek védelme? Már tudjuk, hogy Olaszországban az orvosok, ápolók 10-15 százaléka az első napokban megfertőződött. Nálunk mi a helyzet?

Az orvosok és az egészségügyi szakszemélyzet védelmének kétféle eszköze van. Az egyik, hogy lássuk el őket a megfelelő védőeszközökkel. Ebben voltak és vannak gondok. Sajnos a szükséges minőségű és mennyiségű maszk, védőruha biztosítása Európában mindenütt gondot jelent, de az újabb nagyobb szállítmány bizonyosan enyhíti a gondokat. Nem tudjuk azonban, hogyan alakul a gyártók és a betegség terjedésének versenyfutása. Fel kell készülnünk arra is, hogy az előírásokat az élethez kell igazítani, vagyis amikor nincs annyi védőfelszerelés, mint amennyit normális időben előírnak a szabályok. Most életszerű, de az elérhető biztonságot garantáló előírásokra van szükség. Meg kell határozni, hogy ilyenkor mi a védekezés még elfogadható szintje. A mostani körülmények között kell a még lehetséges maximális biztonságot nyújtanunk az egészségügyi dolgozók és a betegek számára is, és minden rendelkezésre álló védőeszközt használni kell.

Hol vannak még tartalékok?

A másik csoportba az ellátás megszervezésével kapcsolatos intézkedések tartoznak, amelyek célja, hogy az egészségügy kevesebb ponton találkozzon fertőzöttekkel. Ki kell jelölni a sürgősségi fogadópontokat, ahol a légúti panaszokkal jelentkező betegeket megfelelő védőfelszerelésben, a többiektől elkülönítve fogadják. Ennek érdekében a kormányzat már tett lépéseket, de ezen az úton tovább kell menni. Nem hivatalos csatornákon érkezett friss információ szerint elkezdődött ennek az előkészítése, tehát a tizenegy pontunkból ez a fontos elem is megvalósul.

Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon igen kevés teszt készült: az elvégzett laborvizsgálatok száma még mindig ötezer alatt van. Megvalósult-e legalább az a javaslatuk, hogy minden esetben elvégezzék a tesztet, ha azt a kezelőorvosok indokoltnak tartják?

Nem. Ugyanakkor elfogadták egy másik javaslatunkat: ne korlátozza a vizsgálatok számát az, hogy csak egyetlen akkreditált, a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő labor működik nálunk. Vonják be azokat a laboratóriumokat is, amelyeknek ugyan nincs nemzetközi akkreditációjuk, de alkalmasak a tesztek elvégzésére. Ilyenből több is van Magyarországon. Tudomásunk szerint ez megvalósult. Nincs tehát technikai akadálya, hogy növeljék a tesztek számát, de még mindig nem végzik el a vizsgálatot mindenkin, akiről tudni lehet, hogy kapcsolatba került fertőzöttekkel.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink