• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kincses: Plusz ötszázmilliárdra lenne szükség

Lapszemle 2020.01.21 Forrás: vg.hu
Kincses: Plusz ötszázmilliárdra lenne szükség

Ha valahol nem működik egy praxis, annak oka van, és ezt nem szüntetik meg a pályázatok.

A csoportpraxisok, amelyek mini-rendelőintézetként működnek, nyújthatnak megoldást az alapellátás problémájára – erről is beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara novemberben megválasztott elnöke, aki szerint a magánegészségügy mérete már a közellátás biztonságát veszélyezteti.

Ön azt mondta, ha nem emelik meg az alapellátásban dolgozók bérét, akkor az további praxisok megszűnéséhez vezethet.

Van egy középtávú bérmegállapodás a szakdolgozóknál. Idén januárban 14 százalékos béremelés történt ebben a szektorban. A betegellátás teammunkát jelent: ha nincs orvos, az is gond, de ha nincs nővér, az ugyanakkora problémát okoz. Elemi érdek, hogy a szakdolgozók bére is emelkedjen. Ugyanakkor a bérmegállapodások a szakdolgozói közalkalmazotti bértáblára vonatkoznak, a háziorvosi praxisok viszont vállalkozás keretében működnek, ezért az itt dolgozó magánalkalmazott szakdolgozók kimaradnak a béremelésből. Mivel a praxisok bevétele nem emelkedik, ezért valószínűsíthető, hogy a nővérek ott fognak dolgozni, ahol megkapják az emelt bért. Előfordulhat, hogy az orvos a saját bére terhére fizeti ki a szakdolgozókat, de ez ahhoz vezethet, hogy a háziorvosok ebbe belefáradnak, és alulfinanszírozottság miatt megválnak a praxisaiktól. Mindkét változat rontja az amúgy is nehéz helyzetű alapellátást.

Az ösztönzők beváltották a hozzájuk fűzött reményeket?

Az eredményesség abban mérhető, hogy lassult a háziorvosi korösszetétel alapján prognosztizált praxismegszűnés. Sajnos más irányú javulásról nem tudok. A betöltetlen praxisok támogatására létrehozott letelepedési és praxispályázatokat nem tartom közép- és hosszú távon életképesnek. Ha valahol nem működik egy praxis, annak oka van, és ezt nem szüntetik meg a pályázatok. A másik megoldást, a praxisközösségek létrehozását már jobb iránynak tartom. Ez az alapellátás kompetenciáját, minőségét, a szakmai értékét növeli, és emiatt oda fognak menni a fiatal orvosok. Bár a praxisközösségek esetében a meglévő praxisokat integrálják, ám a csoportpraxisok még ennél is jobb megoldást jelentenek. Ezek már úgy tudnak működni, mint egy mini-rendelőintézet.

Vannak saját adataik az orvoshiányról?

Nincsenek, de nincs is ambíciónk arra, hogy napról napra nyomon kövessük az orvosok külföldi munkavállalását. Ebben előrelépést az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) teljes körű használata hozhat majd, amely nyártól várható, miután a magánpraxisoknak is kötelező lesz csatlakozniuk. Akkor kaphatunk reális képet arról, hogy hány orvos dolgozik ténylegesen Magyarországon. Most a számok azt mutatják, hogy hány orvosnak van működési engedélye, illetve hányan kérnek engedélyt külföldi munkához. Azt viszont nem látjuk, hogy ezek a külföldön munkát vállaló szakemberek csak egy hosszú hétvégére mennek ügyelni Angliába, vagy havonta három hetet Németországban gyógyítanak, de itthon is dolgoznak. Ennél fontosabb lenne azt tudnunk, hogy hány orvos hiányzik a gyógyításból, és melyik szakterületen mekkora a tényleges orvoshiány. Továbbiak a nyomtatott lapban.

Legolvasottabb cikkeink