• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kiütötte a biztosítékot a kötelező oltás ötlete

Lapszemle 2021.05.15 Forrás: atlatszo.hu
Kiütötte a biztosítékot a kötelező oltás ötlete

Orvosszakmai érv nem merült fel a COVID19 elleni oltás kötelezővé tétele ellen.

Dr. Apostol János 2020 novemberétől 2021 áprilisáig dolgozott a budapesti Honvéd kórház COVID Belgyógyászati osztályán. Álláspontja szerint csak a teljes körű lakossági átoltottsággal térhet vissza az ország a korábbi életéhez, ha viszont nem növekszik az oltásra regisztrálók száma, még sok százezren fognak megbetegedni és több tízezren meghalni, miközben a kórházak túlterheltsége miatt lényegében továbbra is elfelejthetjük az egészségügyi alapellátást. Úgy látja, az embereket elbizonytalanította, hogy azt érzik, politikai színezete (is) van a döntéseknek, így most már gyanakodva fogadnak minden bejelentést, és az orvosoknak sem hisznek. Innen már nem tudják visszatornázni magukat 2 hét alatt oda, hogy mindenki jelentkezzen oltásra. Márpedig szerinte ennyi idő van hátra az oltások leállásáig - írta az átlátszó.hu.

A járványra megoldást keresve, más orvosokkal kezdett kommunikálni arról, hogyan lehetne elérni itthon a védőoltás kötelezővé tételét. Azt mondja, az orvostársadalom ebben a kérdésben egységes, az utóbbi hetekben az összes lehetséges kifogást átvették és megválaszolták.

Orvosszakmai érv nem merült fel a COVID19 elleni oltás kötelezővé tétele ellen. Egy egységes kamarai állásfoglalásig mégsem jutott el az ügy, illetve jelenleg ott tart, hogy a kötelezőség kérdésében nem egyvéleményű elnökség a területi kamarai egységekhez utalta vissza a kérdés szélesebb körű megvizsgálását. Apostol doktor szerint erre viszont végképp nincs idő, mert 1-2 hét múlva egyszerűen elfogynak a rendszerből a regisztrált jelentkezők, akkor pedig az egész oltási program megállhat Magyarországon.

– De miért ragaszkodnak az orvosok ahhoz, hogy kötelezővé váljon a védőoltás?

- Mert másképp nem lesz vége ennek a járványhelyzetnek, amiben most már közel másfél éve élünk” – mutat rá dr. Apostol János. „Mi, orvosok pedig azt mondjuk, hogy ha most mindenki, aki teheti, megkapja az oltást, akkor augusztus végére vége lehet Magyarországon a koronavírus járványnak.

Nem mellesleg mi is felszabadulhatnánk egy kicsit végre és foglalkozhatnánk a saját dolgunkkal, az emberek gyógyításával. Bezárhatnánk végre a COVID-osztályokat, az egészségügyi dolgozók visszatérhetnének az alapellátásba, újra elkezdődhetne a betegségek megelőző szűrése, és mindent meg lehetne nyitni az összes állampolgár előtt, megkülönböztetés nélkül.” Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink