• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kiverte az árvíz a csatornákból a patkányokat - figyelmeztetnek

Lapszemle MA 06:04 Forrás: magyarnemzet.hu
Kiverte az árvíz a csatornákból a patkányokat - figyelmeztetnek

Az árvízzel szennyezett területeken is csak olyan fertőzések terjesztésétől kell tartani, mint amelyek általános életkörülmények között is előfordulnak.

A patkányok megjelenése bármilyen helyzetben egészségügyi kockázatot jelent, hisz betegségeket terjeszthetnek – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a Magyar Nemzetnek. Az NNGYK-t többek között a patkányok által terjesztett betegségekről, az árvíz patkányokra és azoknak elterjedésére gyakorolt hatásáról és az ártereken hátramaradó szennyeződésekről, fertőzésekről kérdezték.

Az olyan egészségügyi kártevők, mint a patkányok előfordulhatnak a lakott területeken is, mivel egy településen sok olyan hely van, ami kedvező feltételeket biztosít számukra az életben maradáshoz. Ilyen hely lehet a csatornarendszer vagy a kommunális hulladéklerakó-helyek környéke – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Magyar Nemzet kérdésére.

Mivel a vándorpatkányok gyakran a csatornarendszerekben élnek, az árvíz által elöntött élő- és búvóhelyeikről menekülve nagyobb számban jelenhetnek meg egy-egy olyan élőhelyen is, ahol korábban nem találkoztunk velük – hangsúlyozták. Hozzátették: szaporodásukat viszont az árvíz inkább hátráltatja, mint segíti, mivel megzavarja fészkelésüket, megszokott táplálékszerzésüket.

Az NNGYK kidolgozta az árvízi védekezés közegészségügyi protokollrendszerét, amelynek része az árvizek levonulása után a fokozott egészségügyi kártevőirtás, így a patkányirtás is. Normál esetben megtelepedésüknek és elszaporodásuknak megakadályozásáról, ártalmuk megelőzéséről, távoltartásukról, rendszeres irtásukról közterületen a helyi önkormányzatoknak, ingatlanon belül az ingatlan tulajdonosának egész évben, folyamatosan gondoskodniuk kell – ismertették.

A patkányok megjelenése bármilyen helyzetben egészségügyi kockázatot jelent, hisz betegségeket terjeszthetnek – hívták fel a figyelmet. Majd kiemelték: azonban az árvízzel szennyezett területeken is csak olyan fertőzések terjesztésétől kell tartani, mint amelyek általános életkörülmények között is előfordulnak.

Erre kell figyelni a rágcsálófészek felszámolásakor - részletek a teljes cikkben