• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Kivonják a hőmérőket

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Higanyos mérőt 200-300 forintért lehet kapni, a legolcsóbb digitális azonban ennek körülbelül a kétszeresébe kerül.

Az európai uniós irányelvnek megfelelően április 3-tól hazánkban is kivonják a forgalomból a higanytartalmú hő- és vérnyomásmérőket, hogy a környezet és egészség védelme érdekében csökkenjen a forgalomba bocsátott higany mennyisége.

Digitális hőmérők Magyarországon már több mint tíz éve kaphatók, sok patikában azonban a mai napig a hagyományos hőmérőket keresik a vásárlók, mivel jobban bíznak bennük és olcsóbbak is. Higanyos mérőt már 200-300 forinttól lehet kapni, a legolcsóbb digitális azonban ennek körülbelül a kétszeresébe kerül. A elektromos árammal működő készülékek ráadásul könnyen pontatlanná válnak, ha elkezd lemerülni bennük az elem. Előnyük ugyanakkor, hogy gyorsak és praktikusak, sok patikus ezért kifejezetten ajánlja azokat a kisgyermekes családoknak. Kaphatók olyan hőmérők is, amelyek nem digitálisan mérnek, hanem a higanyhoz hasonlóan hőre táguló, ám kevésbé veszélyes folyadékot tartalmaznak, ezek azonban rendszerint nagyon drágák.

Harmat György, a Heim Pál Gyermekkórház igazgatója elmondta, hogy intézményükben nagyjából már lecserélték a hőmérőket. Mint mondta, a hagyományos készülékeknél nem is a higanytartalom, hanem az üveg okozott inkább problémát. Előfordult ugyanis, hogy a betegek véletlenül kettéharapták. A kórház vezetője hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni az elemi higany és a higanyvegyületek között, az utóbbi ugyanis jóval veszélyesebb, míg a hagyományos szerkezetekben az előbbi található.

Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat osztályvezetője elmondta: a mérőkben található kis mennyiségű elemi higany lenyelve nem mérgező, szobahőmérsékleten azonban párolog, s a higanygőz 80 százaléka beépül a szervezetbe, így fordulhat elő - fejtette ki Balázs Andrea -, hogy ha nincsenek megfelelően feltakarítva a szőnyegre kifolyt, vagy a parketta közé beesett higanycseppek, a helyiségben sokat tartózkodóknál egy-két hét elteltével megjelenhetnek a higanymérgezés tünetei. Ide tartoznak többek között a gyomor-a légzési panaszok, súlyosabb esetben az idegrendszeri problémák, mint például az alvászavar, depresszió, vagy a fokozott ingerlékenység. A higanyt kénporral lehet semlegesíteni, az eltört higanyos hő- és vérnyomásmérőket pedig veszélyes hulladékként kell kezelni. Ennek ellenére a használhatatlanná vált műszerek legtöbbször a kukákban kötnek ki.

Legolvasottabb cikkeink