• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kivonják a hőmérőket

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Higanyos mérőt 200-300 forintért lehet kapni, a legolcsóbb digitális azonban ennek körülbelül a kétszeresébe kerül.

Az európai uniós irányelvnek megfelelően április 3-tól hazánkban is kivonják a forgalomból a higanytartalmú hő- és vérnyomásmérőket, hogy a környezet és egészség védelme érdekében csökkenjen a forgalomba bocsátott higany mennyisége.

Digitális hőmérők Magyarországon már több mint tíz éve kaphatók, sok patikában azonban a mai napig a hagyományos hőmérőket keresik a vásárlók, mivel jobban bíznak bennük és olcsóbbak is. Higanyos mérőt már 200-300 forinttól lehet kapni, a legolcsóbb digitális azonban ennek körülbelül a kétszeresébe kerül. A elektromos árammal működő készülékek ráadásul könnyen pontatlanná válnak, ha elkezd lemerülni bennük az elem. Előnyük ugyanakkor, hogy gyorsak és praktikusak, sok patikus ezért kifejezetten ajánlja azokat a kisgyermekes családoknak. Kaphatók olyan hőmérők is, amelyek nem digitálisan mérnek, hanem a higanyhoz hasonlóan hőre táguló, ám kevésbé veszélyes folyadékot tartalmaznak, ezek azonban rendszerint nagyon drágák.

Harmat György, a Heim Pál Gyermekkórház igazgatója elmondta, hogy intézményükben nagyjából már lecserélték a hőmérőket. Mint mondta, a hagyományos készülékeknél nem is a higanytartalom, hanem az üveg okozott inkább problémát. Előfordult ugyanis, hogy a betegek véletlenül kettéharapták. A kórház vezetője hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni az elemi higany és a higanyvegyületek között, az utóbbi ugyanis jóval veszélyesebb, míg a hagyományos szerkezetekben az előbbi található.

Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat osztályvezetője elmondta: a mérőkben található kis mennyiségű elemi higany lenyelve nem mérgező, szobahőmérsékleten azonban párolog, s a higanygőz 80 százaléka beépül a szervezetbe, így fordulhat elő - fejtette ki Balázs Andrea -, hogy ha nincsenek megfelelően feltakarítva a szőnyegre kifolyt, vagy a parketta közé beesett higanycseppek, a helyiségben sokat tartózkodóknál egy-két hét elteltével megjelenhetnek a higanymérgezés tünetei. Ide tartoznak többek között a gyomor-a légzési panaszok, súlyosabb esetben az idegrendszeri problémák, mint például az alvászavar, depresszió, vagy a fokozott ingerlékenység. A higanyt kénporral lehet semlegesíteni, az eltört higanyos hő- és vérnyomásmérőket pedig veszélyes hulladékként kell kezelni. Ennek ellenére a használhatatlanná vált műszerek legtöbbször a kukákban kötnek ki.

Legolvasottabb cikkeink