• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Klímagondok: a pécsi gyermekklinikán halasztották az operációkat

Lapszemle 2019.07.13 Forrás: magyarhang.org
Klímagondok: a pécsi gyermekklinikán halasztották az operációkat

Sürgős műtétet egyébként sem halaszt el semmilyen esetben a klinika, legfeljebb másik épület műtőjébe irányít át.

Nemcsak Budapest több kórházában, de több vidéki intézmény műtőjében is 30 fok feletti hőmérsékletben végzik az operációkat – értesült olvasóitól a magyarhang.org. Mint megtudták, Ajkán is bevetették a fertőzésveszély miatt egyébként nem engedélyezett split klímákat, míg a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikáján június közepén összeomlott a rendszer.

Mint a lap írta: egy pécsi olvasó gyermekét az eredeti tervek szerint június első felében műtötték volna, ám az intézmény jelezte, hogy a beavatkozásra csak később – jelen állás szerint közel másfél hónapnyi csúszással, július második felében – kerülhet sor. A szülő, aki nem járult hozzá neve közléséhez, beszámolt arról is, hogy a gyermekklinika dolgozói arról panaszkodtak, évek óta bajok vannak a műtők klimatizálásával, levegőcseréjével és ezt bár ezt számos alkalommal jelezték az intézmény vezetése felé az elmúlt években, semmi nem történt.

Lapunk is megkereste a PTE Klinikai Központot, ahol azonban csak kérdéseink egy részére voltak hajlandók reagálni és azt érzékeltették, hogy egyszeri, átmeneti üzemzavar történt de annak is már egy hónapja. „A gyermekklinika sebészeti műtőjében egy hónappal ezelőtt, június 12-én, rövid időre meghibásodott a légkezelő berendezés, amit még aznap délutánra sikerült a szakembereknek megjavítania, így egyetlen sürgős műtétet sem kellett elhalasztani. Fontos hangsúlyozni, hogy sürgős műtétet egyébként sem halaszt el semmilyen esetben a klinika, legfeljebb másik épület műtőjébe irányít át. A klinika sebészeti műtőjének légkondicionáló berendezéseit azóta, június második felében jóval modernebb, új eszközökre cseréltette a Pécsi Tudományegyetem, így a június közepén jelentkezett probléma nem ismétlődhet meg. A klinika nem sürgős, halasztható műtéteit június 12-én valóban átütemezték, de úgy, hogy legkésőbb nyár végéig valamennyi betervezett műtétre sor kerüljön” – közölte az intézmény, megjegyezve: a PTE Klinikai Központ területén a klímák, folyadékhűtők karbantartását rendszeresen, az előírásoknak megfelelően, szakcégek bevonásával végzik.

Legolvasottabb cikkeink