• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Kockáztat, aki kínaira Pfizert oltat?

Lapszemle 2021.06.25 Forrás: 24.hu
Kockáztat, aki kínaira Pfizert oltat?

Milyen következményekkel járhat, ha valaki harmadik dózist vesz fel vagy „keveri a vakcinatípusokat.

Április közepén írtunk arról, hogy visszaüt a kínai vakcinákkal kapcsolatos titkolózás, vagyis az a tény, miszerint a tesztek eredményeiről nem jelentek meg objektív, tudományos publikációk. Ma is ez a helyzet, és az is érthetetlen, miért nem végeznek, végeztek hazánkban átfogó vizsgálatot arra, hogy a Sinopharmmal beoltott emberek milyen effektív védelemmel rendelkeznek az új koronavírus ellen. A bizonytalanság azóta is csak gyűrűzik tovább, már Facebook-csoportot is létrehoztak azok, akik kínai vakcinát kaptak, de a teszteredmények mégsem mutattak ki antitesteket a szervezetükben - írta a 24.hu.

Nemcsak magyar mentalitás, hanem teljesen természetes emberi reakció, hogy ha nincs protokoll, az ember próbálja a saját észjárása szerint megvédeni az egészségét. Egyes háziorvosok harmadik adagot is beadnak az olyan pácienseknek, akiknek két oltás után sincs kimutatható immunreakciójuk, míg mások nem. Sőt, vannak, akik Romániába utaznak, hogy a két Sinopharm után felvegyenek még két, általuk hatásosabbnak tartott Pfizer-vakcinát.

Jön hát a kérdés, ez esetben indokolt-e harmadik dózis? A válasz igen, hiszen egyrészt számos államban ez már hivatalos protokoll – legutóbb Oroszország jelentett be újraoltási programot – másrészt pedig egy harmadik, emlékeztető (booster) oltás ártani biztosan nem árt. Az újabb dózis a meglévő védelmet megerősíti, a hiányzót pedig remélhetőleg aktiválja – akkor, ha a vakcina ugyanaz mind a három esetben.

De mi a helyzet a vakcina-variációkkal? Komoly kutatások folynak ezen a téren, és sikerült is bizonyítani, hogy az Astra Zeneca és a Pfizer kombinációja hatásosabb, mintha valaki csak az egyik gyártó vakcináját kapná. Azt nem tudjuk, milyen hatással jár a keleti vakcinák kombinálása más gyártók készítményeivel, vagy egyáltalán mRNS-alapú oltóanyagokkal.

Ártani valószínűleg nem árt, ebből a szempontból minden vakcina biztonságosnak tekinthető, de vajon hogyan érinti a hatásosságot? Növelheti, de akár csökkentheti is. Egyelőre semmi nem biztos, mert ezt a kérdést külön klinikai vizsgálat tisztázhatja csupán, általában elég néhány száz emberen megnézni.

Magyarán sajnos tudományos eredmények és/vagy tapasztalatok alapján sem lehet egyértelmű választ adni arra, mivel jár, ha valaki a két dózis Sinpoharmra a megfelelő idő elteltével egy vagy két adag más vakcinát oltat.

Legolvasottabb cikkeink