• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Komoly bajban az orosz egészségügy

Lapszemle 2019.12.14 Forrás: www.nepszava.hu
Komoly bajban az orosz egészségügy

Az egészségügybe befektetett rubelszázmilliók a „menedzserek” jóvoltából felszívódtak.

Az év elején még azt hitték, szerte Oroszországban minden készen áll arra, hogy sikeresen hozzáfogjanak az „Egészségügy” elnevezésű nemzeti program végrehajtásához, amely 2024-ig 78 évre emelné a várható átlagéletkort és 17 százalékkal csökkentené a halálozási arányt. A nagyszabású elképzelés az onkológiai ellátás technikai színvonalának emelésétől a gyerekgyógyászat fejlesztéséig számos területen ígért áttörést. Most az év végére kiderült, hogy a betegek -mint néhány szakértő megállapította - már csak a rohammentő megérkezésében reménykedhetnek. De ebben sem nagyon, mivel mentőkocsiból is nagy a hiány - írta a nepszava.hu.

A problémákat terjedelmes elemzésében boncolgató „Novaja Gazeta” szerint még Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes is elismerte, hogy az egészségügy tervezett optimalizálása kudarcot vallott. Anton Sziluanov, a másik miniszterelnökhelyettes pedig ehhez még hozzátette, hogy „a rendelőintézetek és területi kórházak sokasága rossz, hogy ne mondjam, rémes állapotban van”. Az egészségügyi minisztérium megállapítása szerint az ország 55 régiójában csökkent az orvosok száma. A kórházak és rendelőintézetek száma is jelentősen zuhant.

Az az elképzelés, hogy nagy egészségügyi központokat hoznak létre a kisebbek bezárásával, még a fejlett Svédországban is problémákat szült, Oroszországban azonban elképzelhetetlen nehézségeket vont maga után. A nagy távolságok miatt hosszú utazásokra kényszerülnek a betegek, ráadásul korszerűtlen, kátyús utakon, vagy autó hiányában a kiszámíthatatlan közösségi közlekedés igénybevételével. Minden jel arra utal, hogy a probléma kontrollálhatatlanná vált a Kreml számára. A befektetett rubelszázmilliók a „menedzserek” jóvoltából felszívódtak.

A lapnak nyilatkozó szakértők szavaiból kiderül, hogy az orosz családoknak csak a harmada engedheti meg magának, hogy ne várja ki az ingyenes onkológiai kezelést, és ugyanabban a kórházban kifizesse a soron kívüli beavatkozást. A betegek eleve nem bíznak meg az ingyenesen dolgozó orvosokban. S hogyan is bízhatnának, ha az a hivatalos előírás, hogy 12 percet szánhatnak egy betegre?! Ha többet szánnak, megbüntetik őket. Drámaian kevés a fogorvos, és ezért egyre több a beteg fogú ember. S ami aggasztó, növekszik az öngyógyítók száma.

Nem lebecsülhető probléma az is, hogy hiába rendelte el sok évvel ezelőtt Putyin elnök az orvosok és ápolók fizetésének jelentős emelését, pénzt nem kaptak ehhez a kórházak, ezért sorra bocsátottak el orvosokat és ápolókat, hogy a maradék pénzt odaadják a legjobbaknak.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink