• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Konfrontáció nélkül aligha van hatékony érdekképviselet

Lapszemle 2023.11.27 Forrás: nepszava.hu
Konfrontáció nélkül aligha van hatékony érdekképviselet

Álmos Péter MOK-elnök: Vannak olyan területek, sérelmek, amelyek továbbra is rendezést igényelnek.

Szűk többséggel nyert, erre számított, de számolt azzal is, hogy nem választják meg. A választás előtt két héttel lett végleges, hogy Kincses Gyula nem indul újra, és két napon belül derült ki az is, hogy ő lesz az, aki a szűkebb körből tovább tudja vinni ezt a vonalat. Több hónapos hátrányban volt a küldöttek megkeresésével, a programja ismertetésével - mondta el Álmos Péter elnök a Népszavának a megválasztása után készült interjúban.

A választási eredmény ismeretében mit tenne másként?

Nagyobb hangsúlyt kell helyezni a kamarán belüli polarizáció megelőzésére. Az, hogy többen visszalépnek egy választástól, ha nem az általuk preferált jelölt kapja a legtöbb szavazatot az elnöki pozícióra, megosztottságra utal, és ez nem szerencsés. Azokkal a jelöltekkel, akikkel együtt dolgoztunk, beszéltünk erről, és arra az esetre, ha nem én kaptam volna a megbízást, csak egyikük mondta azt, hogy akkor ő nem vállalná a megmérettetést, de mindenki más ment volna tovább. Fontos, hogy a nézetkülönbségek ellenére is tudjunk együtt dolgozni a szakmai kérdésekben. Ezekben pedig nem nagyon van/volt különbség a kamara vezetéséért induló két csapat között.

Vegyes vezetése lett a kamarának, miután mindkét elnökjelölt csapatából kerültek be emberek. Az elnökség működése egyszerűbbé vagy bonyolultabbá válhat, mint a korábbi testületé volt?

Az orvoskamara szerepét illetően a két program között nem volt érdemi különbség. Kozma Gábor a „hogyanban” változtatott volna, mi pedig a függetlenségére nagyon is vigyázó szervezetet képzeltünk el, képzelünk el.

Eszerint azzal, hogy ön kapott többséget, a határozottabban szókimondó stílusra szavaztak a küldöttek. Van már konkrét terve arra, hogy mi a következő lépés?

Mindenképpen kezdeményezni fogom az együttműködés folytatását a kormányzattal, merthogy most is van együttműködés. Ugyanakkor a dolog a másik része, hogy a konfrontáció kerülésével nehezen tudom elképzelni a hatékony érdekképviseletet. De ez nem asztalborítást jelent, csak azt, hogy vannak olyan területek, sérelmek, amelyek továbbra is rendezést igényelnek. Ilyen például a kollégák kirendelése a központi kórházakból a területi kórházakba. Vagy az, hogy alapellátásban nem látják pontosan az orvosok: merre megy az átalakítás. Alapvető probléma, és nagyon fontos lenne az egészségügy minden szereplőjének, hogy lássuk, melyek a fő irányok a tervezett kormányzati reformban. Már van egy elsőfokú bírósági ítélet arról, hogy a Boston Consulting Group tanulmányát nem kell nyilvánosságra hozni, tiszteletben tartjuk ezt a bírósági döntést, de ettől a kormány még nagy vonalakban vázolhatná, hogy milyen elképzelései vannak. Az átalakítás csak így tud súrlódásmentesebbé, kiszámíthatóbbá válni mindenki számára, ha van jövőképünk is az egészségügyről.

Továbbiak a teljes cikkben

(Fotó: mok.hu)

Legolvasottabb cikkeink