• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kórházak pénzvárólistán: csak tüzet olt a kormány

Lapszemle 2019.12.14 Forrás: www.nepszava.hu
Kórházak pénzvárólistán: csak tüzet olt a kormány

"Pattanásig feszült az egészségügyben kialakult helyzet bármelyik pillanatban a fejünkre dőlhet az egész".

Talán lesz átmeneti megoldás a kórházaknál felgyűlt adósság rendezésére, de mind több jele van annak, hogy az állandósult pénzügyi bizonytalanság felőrli az ágazatot. A Népszava információi szerint legkorábban a jövő héten, az év utolsó kormányülésén dönthetnek arról a mintegy 100 milliárdos pénzügyi csomagról, amit a stratégiai kabinet egy hete már jóváhagyott egyebek mellett a kórházi adósságok kiegyenlítésére. Az összeg valószínűleg már csak a jövő év elején juthat el az intézményekhez, amelyek eladósodása idén rekordot döntött. November végén már 71 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak a kórházak. Csak októberről novemberre 8 milliárddal nőtt az adósság.

Rásky László, a kórházi beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára azt mondta: a beszállítók éves bevételének 30-40 százaléka a kintlévőség. Ezt tartalékokból már nem, csak banki hitelből lehet finanszírozni.

Azt, hogy a mostani ellátási szerkezet mellett már nem nagyon lehet mit megspórolni a kórházaknál, az intézményekhez kirendelt költségvetési biztosok főnöke, a Költségvetési Felügyeleti Igazgatóság vezetője, Gárdos Csaba egy minapi szakmai konferencián jelezte. Arról beszélt, hogy márciusra 14, szeptemberre pedig 32 kórháznak elfogy az éves kerete, s az intézmények egy részének már a költségvetés készítéskor jelentős mértékű a hiánya.

A stratégiai kabinet által jóváhagyott 100 milliárdból néhány tízmilliárd jutna az adósság nélküli intézményeknek is, ezek a tervezett eszközbeszerzéseiket hozhatnák előbbre ebből a pénzből. Már ha valóban odaér az hozzájuk. A kormány ugyanis nem mindig teljesíti ígéreteit. Mind a mai napig adós az alapellátó fogorvosoknak, az érsebészeknek és a traumatológusoknak is a még októberben ígért összegekkel. A fogorvosoknak praxisonként idén egyszeri másfél millió forintot, míg 2020-tól a jelenlegi havi 130 ezer forint helyett havonta 380 ezer forint rezsitámogatást ígért a miniszter. Az érsebészek munkájának könnyítéséhez az ellátás fix díjainak 83 százalékos emelését, a traumatológusoknak pedig évente 20 milliárdos többletet helyeztek kilátásba. Utóbbit azután, hogy kilátásba helyezték az önkéntes túlmunka felmondását.

Úgy tudjuk: pénteken az ágazatért felelős államtitkár személyesen tett újabb ígéretet a traumatológus társaság vezetősége előtt, ezúttal arra, hogy december 18-ig odaér a pénz a baleseti sebészeti ellátóhelyekre. (Az erről szóló jogszabály azonban még nem jelent meg a Magyar Közlönyben.) Ha ez megtörténik, visszamenőleg három havi többlet bérhez jutnak az érintett orvosok, illetve lesz olyan traumatológia is, ahol a szakdolgozóknak jut béremelés a megnövelt finanszírozásból.

Bár az elmúlt négy hónapban alatt az erős érdekérvényesítő-képességű traumatológusok csak az ígéretekig jutottak, újabb és újabb szakmák, orvoscsoportok próbálják a túlmunka, vagy az állásuk felmondásának kilátásba helyezésével javítani pozíciójukat. Csütörtökön a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházban mondott fel 9 sebész a húszból. Úgy tudjuk: a fölmondó levelek megírását hosszú alkudozás előzte meg, az érintettek tízezer forintos ügyeleti óradíjat kértek. A kórház 7500-9500 forint bruttó óradíjat ajánlott. Egyelőre a sebészek lépése még nem okoz a gondot az ellátásban, mivel két hónapos felmondási idejük van.

Pattanásig feszült a helyzet – mondta lapunknak az egyik kórház igazgatója az ágazatban kialakult helyzetről – bármelyik pillanatban a fejünkre dőlhet az egész. Az orvoskrízisnél is nagyobb baj a szakdolgozók hiánya, és azon a fronton még csak nem is látszik megoldás.

További részletek a cikkben.

 

 

Legolvasottabb cikkeink