• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kórházi fertőzések: itt tartunk most

Lapszemle 2019.10.17 Forrás: Napi.hu
Kórházi fertőzések: itt tartunk most

Kevés az epidemiológiai szakápoló és rosszul állunk az egészségügyi fertőzések diagnosztizálása terén.

Járványügyi és népegészségügyi szempontból is az egyik legjelentősebb teher az egészségügyi ellátással összefüggő (nozokomiális) fertőzés. Amíg 2015-ben 68 ezer fertőző beteget regisztráltak Magyarországon, a kórházi fertőzések száma még alulbecsülve is legalább 78 ezer volt. Utóbbiak 20-50 százalék megelőzhető, de ehhez a prevenciót előtérbe helyező szemléletváltásra, a kórházi teamek jobb együttműködésére, több diagnosztikai, mikrobiológiai vizsgálatra, kapacitásbővítésre és külön infekciókontroll finanszírozásra lenne szükség - hangzott el az IME egészségügyi szaklap szerdai, az infekciókontrollt napirendjére tűző konferenciáján, melyről a napi.hu. tudósított.

A hatékony megelőzést  számos akadály hátráltatja, közte a kórházi teamek közötti együttműködés, valamint egymás megértésének a hiánya, a betegközpontú szemlélet helyett a szolgáltató egészségügyi felfogás előtérbe helyezése. Hiányzik, noha kiemelten fontos lenne az infekciókontroll önálló finanszírozása és az ezzel kapcsolatos tevékenységhez fűződő ösztönzők bevezetése - mondta el Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője.

Oroszi előrelépésnek nevezte, hogy 2018 novembere óta 5 új tisztifőorvosi módszertani levél jelent meg, amelyekben összefoglalták a legújabb bizonyítékokon alapuló infekciókontroll technikákat.

Kulcskérdés az infekciókontrollban résztvevő szakszemélyzet létszámának nagymértékű növelése, csakhogy a szakemberek hiánya miatt ez nem könnyű. Nagy az elmaradás az alkoholos kézfertőtlenítő használatában - az uniós átlag 1000 ápolási napra 24 liter, szemben a magyarországi 8,1 literrel. Japánban 36 liter jut 1000 ápolási napra - amit minden betegellátási ponton biztosítani kell.

Eddig negyven pályázat érkezett a 2020-ig infekciókontroll fejlesztésre - eszközbeszerzésre és hr-fejlesztésre - rendelkezésre álló 2,2 milliárd forint uniós forrásra (egy-egy intézmény 60 millió forintot nyerhet, méretétől függetlenül, ami épphogy tűoltásra lehet elég), a pályázatok elbírálása jelenleg is tart - mondta Oroszi Beatrix. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink