• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kötelező maszkviseléssel az enyhe tünetesek járhatnának iskolába

Lapszemle 2020.09.17 Forrás: hvg.hu
Kötelező maszkviseléssel az enyhe tünetesek járhatnának iskolába

Most otthon kell maradni, mert az iskolák olyan leiratot kaptak, miszerint legkisebb orrfolyással sem engedhetik be a gyereket az intézménybe.

Minden köhécselős, orrfolyós gyerek maradjon otthon? Hogyan ismerheti fel a szülő, hogy koronavírusos a gyereke? Mit tegyen, ha egy osztálytársról kiderült, hogy fertőzött? Ezt beszélte végig a hvg.hu Póta Györggyel, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökével, aki a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező gyerekeket nem tartaná otthon.

hvg.hu: Mikor kezdjen gyanakodni egy szülő, hogy koronavírusos a gyereke?

Póta György: Az orvosoknak is nagyon nehéz szétválasztani az enyhe felsőlégúti fertőzéses eseteket, ugyanis a gyerekek és a fiatal felnőttek túlnyomó többségénél tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel zajlik le a fertőzés, ráadásul sokszor nem is produkálják a klasszikus koronavírus-tünetek többségét, mint a láz, az íz- és szaglásvesztés, a nehézlégzés, a köhögés, a legyengült állapot vagy a nagyon erős fejfájás.

...

hvg.hu: Mivel lehet otthon kezelni egy koronavírusos gyereket?

P. Gy.: Ugyanazzal, mint egy influenza esetén: fontos, hogy pihenjen, igyon teát, és szedjen vitaminokat, különösen D-vitamint.

...

hvg.hu: Minden orrfolyással és köhécseléssel otthon kell maradni?

P. Gy.: Jelenleg otthon kell maradni, mert az iskolák az Oktatási Hivataltól olyan leiratot kaptak, hogy a legkisebb orrfolyással sem engedhetik be a gyereket az intézménybe, és mindenről orvosi igazolást kérnek. A gyerekorvosok munkája az elmúlt napokban másból sem állt, mint hogy a tünetmentes, és szinte alig beteg gyerekeknek igazolást írunk az alapján, amit a szülő telefonon elmond, hogy visszamehessenek az iskolába. Így napokon belül összeomolhat a rendszer. Nálam ez morális kérdés is: vajon miért nem hiheti el az óvoda vagy iskola a szülőnek ugyanazt, mint az orvos. Bármit csinálunk, minden szeptemberben a gyerekek 70-80 százaléka megfázásos tünetekkel, orrfolyással kínlódik, ami a közösségbe járás és a változékony időjárás következménye. Ha őket mind kötelezően otthon tartjuk napokig, akkor megszűnik a közoktatás.

hvg.hu: Az világos, de ha elejét akarják venni annak, hogy a koronavírus szétterjedjen egy közösségben, akkor ez nem jó módszer megelőzésre?

P. Gy.: Kellő tapasztalattal bíró orvosként azt mondom: ha igaz, hogy a tünetmentesek és az enyhe tünettel rendelkezők jóval kevésbé fertőznek, akkor meg kell kockáztatni azt, hogy egy kötelező maszkviselés mellett az iskolákban ezeket a gyerekeket bent tartjuk, mert valószínűleg nem okoznak akkora gondot, és a komolyabb tünetekkel rendelkezőkre koncentrálunk, mert ők fertőznek igazán.

Legolvasottabb cikkeink