• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kullancs, biciklis baleset és napszúrás - nyári veszélyek

Lapszemle 2024.06.21 Forrás: nool.hu
Kullancs, biciklis baleset és napszúrás - nyári veszélyek

A kutyaharapás és a gördeszkás balesetek is gyakoribbak ilyenkor, de a fertőzött kullancs is okozhat álmatlan éjszakákat.

A gyerekek már repesve várják, hogy az iskolatáskák a sarokba kerüljenek és gondtalan semmittevéssel teljenek a hétköznapok. A vakáció azonban az örömök mellett veszélyeket is rejt: a kutyaharapás és a gördeszkás balesetek is gyakoribbak ilyenkor, de a fertőzött kullancs is okozhat álmatlan éjszakákat. A nool.hu szezonnyitó összeállításában néhány nyári veszélyforrásra hívta fel a figyelmet.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy nyáron gyakoribbak a kutyaharapások. Amennyiben oltott az eb, csak a sebet kell ellátni, ellenkező esetben a veszettség elleni oltás elkerülhetetlen – tájékoztatta a portált dr. Fekete Judit bátonyterenyei házi gyermekorvos, aki a kullancsok veszélyére is figyelmeztetett. – Amennyiben észrevesszük, távolítsuk el az élősködőt, és figyeljük az érintett területet. A Lyme-kórra ugyanis kokárdaszerű piros folt utalhat. Nagyon fontos a megelőzés, amennyiben kirándulni indulunk, fújjuk be magunkat rovarriasztóval, és a zárt ruházatra is ügyeljünk. Végül alaposan vizsgáljuk át magunkat és gyermekeinket is. Mint mondta: kánikulában a fény- és a bőrvédelem elengedhetetlen minden korosztálynál, de a csecsemők és kisgyermekek körében kiemelten fontos. Mindezeken túl a fejfedők használata is ajánlott.

– A nyár, a vakáció ideje a közlekedés szempontjából is veszélyeket rejt. A gyermekek életkoruknál fogva meggondolatlanok, illetve a tapasztalatok azt mutatják, hogy túlságosan bíznak a közlekedés felnőtt résztvevőiben – ismertette Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Fontos, hogy szülőként megtanítsuk gyermekeinket a gyalogos- és a kerékpáros közlekedés szabályaira. Szintén elengedhetetlen, hogy a KRESZ előírásait, a közlekedési táblák jelentését is ismerjék. A bicikli állapotát, működőképességét mindig ellenőrizni kell, a kerékpáros védőfelszerelések használatával pedig kiküszöbölhetjük a komolyabb sérüléseket. A gördeszka, a görkorcsolya és társaik nem közlekedési eszközök, hanem játékok, így azok nem is az úttestre valók, hanem a játszótérre.

Továbbiak a cikkben