• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

"Lángokban" áll a régió, tarol a vírus

Lapszemle 2021.02.25 Forrás: Napi.hu

Szlovákia vakcinákat szeretne kapni a többi uniós országtól. 

Kelet-Közép-Európa, amely 2020 tavaszán azzal keltett feltűnést, hogy viszonylag enyhén alakult a koronavírus-járvány első szakasza, most azzal érte el a külföldi sajtó ingerküszöbét, hogy kirívóan durván indul a járvány harmadik fázisa. Eközben a brit kormány keresi a járványútlevél alternatíváját, írja a Napi.hu. 

Kelet-Közép-Európa országaira különös kegyetlenséggel csapott le a koronavírus-járvány harmadik hulláma - derül ki a Financial Times körképéből. Úgy tűnik, február végére Csehországban és Szlovákiában alakult ki a legsúlyosabb helyzet. Az utóbbi ország már uniós segítséget is kért, a cseh kormány pedig arra figyelmeztetett, hogy az ország egészségügyi rendszere a kimerülés szélére érkezett, ezért szükség lehet külföldi segítség igénybevételére. 

Az elmúlt két hétben az új koronavírus-fertőzések száma 100 ezer lakosra vetítve napi 968-ra emelkedett, amivel ebben az összehasonlításban jelenleg Európában Csehország áll a legrosszabbul. Számos egészségügyi intézményben arra kényszerültek, hogy elhalasszák azok kezelését, akik nem koronavírus-betegség miatt kerültek be a kórházba. Vladimir Cerny egészségügyi miniszterhelyettes az mondta egy sajtókonferencián, ha a trend folytatódik, akkor két-három hónap múlva kimerülnek az egészségügyi ellátórendszer kapacitásai.

Szlovákiában, amely az egyik legerősebben tesztelő ország, a legutóbbi tesztek kimutatták, hogy az új fertőzések háromnegyedéért az új mutáns a felelős. Az ország szomorú csúcsot ért el február utolsó hetében: a koronavírus-betegségben elhunytak számában 100 ezer lakosra vetítve a világ más országaival összehasonlítva az élre került. Ivan Korcok külügyminiszter bejelentette, hogy oltások átadására fogják kérni a többi uniós országot, mert bár tudják, hogy máshol is hiány van vakcinából, ám a halálozással kapcsolatos további tragédiák megelőzésére most az 5,4 milliós ország szorul rá leginkább a gyors védelemre.  

Lengyelországban egyelőre csak a fertőzések tíz százalékát okozza a mutáns vírusvariáns, ám a kormány látva a szomszédoknál kialakult helyzetet szigorítani akarja a maszkviselés szabályait, továbbá a határok ellenőrzését. 

A Finacial Times sajtómunkásai úgy látják, hogy a magyar kormány agresszív oltási kampánnyal próbál válaszolni a fertőzések 50 százalékos megugrására. Ennek jegyében vásárolt ötmillió dózis kínai vakcinát. A brit üzleti lap emlékeztet rá, hogy az EU-ban Magyarországon engedélyezték először az orosz és a kínai oltás használatát. Idézik Orbán Viktor miniszterelnököt, aki kijelentette, hogy a kínaival oltatja be magát, mert abban bízik a legjobban.

Legolvasottabb cikkeink