• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Lankad a magyar libidó, haladunk a szexmentes jövő felé

Lapszemle 2022.01.24 Forrás: nepszava.hu
Lankad a magyar libidó, haladunk a szexmentes jövő felé

Egyre többen fordulnak ma szakemberhez, a Covid–19 pedig felgyorsította a folyamatokat, kár, hogy ehhez ekkora nyomás kellett.

Világszerte egyre kevesebbet vannak együtt az emberek, az elmúlt tíz évben 20, helyenként 30 százalékkal csökkent az aktív szexuális életet élők száma. Az okok közt van a rengeteg figyelemelterelő dolog, a képernyő, a munka, a pornó, most még a járvány okozta feszültség is. Ettől még nem kerül az emberiség a kihalás szélére, de a válások számát már növelheti, ha nem egymás felé irányul a vágy a kapcsolatokban. A magyarok szexuális szabadságát nem fenyegeti a keresztény-konzervatív holtomiglan-holtodiglan ideál, de a bűntudatkeltésben nagy szerepe van. Egyre többen fordulnak ma szakemberhez, a Covid–19 pedig felgyorsította a folyamatokat, mondta el Benke Vali Leria szexuálpszichológus a Népszavának, hozzátéve, kár, hogy ehhez ekkora nyomás kellett.

– Mennyire nyomja rá a bélyegét a magyarok szexuális életére a keresztény-konzervatív értékrend és családideál?

– Ez talán kevésbé van hatással arra, hány partnert választanak és milyen szexuális életet élnek. A megcsalás megítélésében azonban fontos szerepet játszik, hatalmas stresszt okoz. Arra vagyunk szocializálva, hogy monogám párkapcsolatban, lehetőleg házasságban éljünk, holtodiglan-holtomiglan, és a két ember innentől egymással éli a szexuális életét – ha éli. Már a kifejezetten fiatal pároknál is megjelenik, hogy nincs vagy nagyon alacsony a szexuális vágy és érdeklődés egymás iránt. És ha a kapcsolatba bekerül egy harmadik személy, ami gyakran megesik, azonnal megjelenik a szégyen, a bűntudat, hogy rossz ember vagyok, bűnös. Nem is kell templomba járni, hogy így érezzük; a közeg, amiben élünk, ezt közvetíti. Ha arra szerződtünk, hogy egymással éljük le az életünket, borzalmas nagy fájdalom megélni azt a csalódást, hogy a párom megcsalt és talán elhagyni készül engem, vagy éppen én teszem ezt vele.

– Amikor híres emberekről vagy politikusokról derül ki a nyilvánosság előtt a hűtlenségük, az nem tisztítja egy kicsit a levegőt?

– Mindenkinek az egyéni története, hogy ez mit vált ki belőle. A kényes témákkal nem szívesen foglalkozunk, főleg, ha a saját életünkben is van aktualitásuk. Ilyenkor a lebukott emberek jó projekciós felületek. Őket lehet szidni, elítélni, mert kellőképp távol vannak tőlünk, de ez inkább arról szól, én hogyan reagálok a megcsalásra, az azonos neműek kapcsolatára vagy bármi másra. Érdemes feltenni magunknak a kérdést, ez vajon miért dühít fel, vagy miért szomorít el engem.

– Milyen gyakran fordul elő, akár mint megoldás a hűtlenség ellen, hogy a pár nyitott kapcsolatot kezd?

– Nem ez a jellemző. Néha látom, hogy magukban eljátszanak a gondolattal, de ez inkább csak kíváncsiság. Aztán, ha továbbgondolják, hogy ennek mi lenne az ára, és eddig mi mindent tanultak a kapcsolatokról, azonnal be is zárul ez a lehetőség. Most már vannak szakemberek, akik a poliamor kapcsolatokra specializálódtak, mert nálunk is van erre nyitottság. De alapvetően nem ez van evolúciósan belénk kódolva.

– Hanem?

– A jelenlegi álláspont az, hogy az időszakos monogámia. Választunk egy partnert, akivel monogám kapcsolatban élünk, egy ideig. Aztán választunk egy másik partnert, akivel szintén így élünk egy ideig. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink