• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Látványosan javul majd a falvakban az alapellátás színvonala

Lapszemle 2019.07.29 Forrás: magyarnemzet.hu
Látványosan javul majd a falvakban az alapellátás színvonala

A jelentkezőknek csak mintegy fele juthat támogatáshoz, éppen ezért jövőre újra kiírják ezt a programot.

Csaknem ezer EKG-készüléket és több mint háromszáz defibrillátort vásárolhatnak egyebek mellett a kistelepülési önkormányzatok, önkormányzati társulások a Magyar falu program orvosieszköz-beszerzésre kiírt pályázatán — tudta meg a Magyar Nemzet Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztostól. Kiderült az is, hogy a programban 182 rendelőt újítanak fel és négy újat építenek.

Összesen több mint 25 ezer darab orvosi eszköz beszerzésére nyertek csaknem kétmilliárd forint támogatást a pályázatot benyújtó önkormányzatok és önkormányzati társulások a Magyar falu programban, a segítség összesen 778 kistelepülést érint – közölte lapunk megkeresésére a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

– Az orvosi eszközök beszerzésére kiírt pályázaton a legtöbben bútorzat vásárlására nyertek támogatást, az önkormányzatok, illetve önkormányzati társulások összesen 3818 bútort szerezhetnek be több mint 253 millió forint értékben. Emellett, szorosan az orvosi ellátáshoz kapcsolódva, további 1161 bútorzat, így például többek között műszer- és kötszerszekrény, vizsgálóasztal, műszerasztal vagy mérlegasztal beszerzésére több mint 87 millió forintot ítéltünk oda a pályázóknak – emelte ki a kormánybiztos.

Az összesítésből kiderült az is, hogy népszerű volt a hordozható EKG-készülék is, amelyből csaknem ezret szerezhetnek be a nyertes pályázók 135 millió forint értékben, de emellett az önkormányzatok és önkormányzati társulások több száz fogászati tükröt, fonendoszkópot, lélegeztetőballont, személymérleget, vérnyomásmérőt vagy éppen vesetálat vásárolhatnak a támogatásból. Az elnyert összegeket figyelembe véve jelentős támogatást, összesen 181,5 millió forintot ítéltek oda defibrillátorok beszerzésére, míg a pályázók 157 millió forintból 911 darab számítógépet vehetnek nyomtatóval és internet-hozzáféréssel. Általánosságban elmondható, hogy az önkormányzatok és önkormányzati társulások összesen csaknem százötvenféle eszköz beszerzésére nyertek el támogatást.

Még az orvosieszköz-beszerzésnél is népszerűbb volt a rendelők felújítására és építésre kiírt pályázat, amelynek köszönhetően az ötezer fő alatti településeken 186 ingatlan épülhet vagy újulhat meg, összesen négymilliárd forintból. Még így is a jelentkezőknek csak mintegy fele juthat támogatáshoz, éppen ezért Gyopáros Alpár ígéretet tett arra, hogy jövőre újra kiírják ezt a programot. Ami az idei pályázatot illeti, az elnyert támogatásoknak köszönhetően csaknem 1,4 mil­liárd forintból 81 olyan rendelő újulhat meg, ahol kizárólag háziorvosi ellátás működik. A nyertes önkormányzatok, illetve önkormányzati társulások 53 olyan rendelőt újíthatnak fel, ahol a háziorvos mellett fogorvos, gyermekorvos vagy védőnő dolgozik, erre az érintetteknek csaknem egymilliárd forintot ítéltek oda.

Legolvasottabb cikkeink