• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Lázár ismeri a stadion kontra egészségügy dilemmát

Lapszemle 2019.08.21 Forrás: MedicalOnline
Lázár ismeri a stadion kontra egészségügy dilemmát

Nettó másfél-hárommillió forintos fizetést adna az orvosoknak Lázár János, de „onnantól kezdve vége a biznisznek”.

Az egészségügy átalakítása nélkül nehéz lesz Magyarországnak az Európai Unió öt legélhetőbb és legversenyképesebb gazdasága közé kerülnie 2030-ig – mondta Lázár János volt kabinetminiszter Orbán Viktor miniszterelnök idén februárban tett kijelentésére emlékeztetve. Szerinte azoknak, akik a hatalmat birtokolják, választ kellene adniuk arra, milyen legyen az ország tíz év múlva, még akkor is, ha már nem ők vezetik az országot. Mindez az Egy Ladában Lázárral címen futó új műsorában hangzott el, amelynek első részében az egészségügyről is kérdezték az országgyűlési képviselőt - foglalta össze a riportot a medicalonline.hu.

Ahhoz fűződik társadalmi érdek, hogy minél tovább legyenek egészségesek az emberek, de a megfelelő életmód anyagi kérdés is Magyarországon – vélekedett Lázár János, akit a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság kormánymegbízottjaként a jelentkezők közül sorsolással kiválasztott állampolgárok bármiről kérdezhetnek. A nemdohányzók védelmére kirendelt miniszterelnöki biztos egyetértett azzal, hogy az egészséges életmódra nevelésnek meg kell jelennie az oktatásban, majd elmondta, hogy jól szervezett szűrővizsgálatokkal sokat lehetne javítani a társadalom egészségi állapotán. Úgy vélte, az egészségmegőrzésre ugyanannyi pénzt kellene fordítani, mint a gyógyításra.

A háziorvosi szolgálatoknál sokkal több mindent el lehetne intézni, ha több lehetőséget és feladatot kapnának az orvosok, amihez természetesen több forrást is biztosítani kell – szögezte le Lázár János, aki szerint ez az egyik olyan pont az ágazatban, amelyhez társadalmi konszenzus mentén lehetne hozzányúlni, hiszen a háziorvosukban bíznak a leginkább a magyarok. Úgy vélte, a másik terület, amelyhez társadalmi támogatást lehet nyerni, az infrastruktúrafejlesztés. „Ismerem a dilemmát: minek építünk stadionokat, miközben rosszul áll az egészségügy” – mondta Lázár, aki szerint nem az a megoldás, hogy más területektől elveszünk, hanem az, hogy az egészségügyre is többet költünk.

Az ápolónők, orvosok sem elégedettek a béremeléssel, de a legnagyobb a nem orvosként dolgozók elégedetlensége, amivel tekintettel kellene lenni – jegyezte meg a miniszter, aki elárulta azt is, hogy korábban kisebbségben maradt azzal a véleményével a kormányban, hogy egy nagy lépésben kell emelni az egészségügyiek fizetését az elvárt szintre. Mint kifejtette, nettó 1,5-3 millió forint között kellene keresnie annak a húszezer orvosnak, aki a közszférában dolgozik, viszont „onnantól kezdve nincs biznisz és mellékes, szigorú szabályok vannak, olyan nincs, hogy állami infrastruktúrán szedjük a paraszolvenciát. Szigorúan szét kell választani az állami és a magán világot”.

Fotó: Egy Ladában Lázárral/Facebook

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink