• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Lealkudta Kásler az SMA-gyógyszer árát

Lapszemle 2019.06.26 Forrás: nepszava.hu
Lealkudta Kásler az SMA-gyógyszer árát

Megtörténtek az egyeztetések az érintett gyógyszercégekkel, a tervezett kétmilliárd forintot sikerült a felére csökkenteni.

Lesz elég gyógyszer a 18 éven aluli úgynevezett gerincizom-atrófiás (SMA) betegek kezelésére januártól – derült ki Kovács József (Fidesz) szavaiból az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában kedden. Miután a jövő évi költségvetéshez benyújtott valamennyi ellenzéki módosítót leszavazta a kormánypárti többség, Rig Lajos (Jobbik) továbbra is makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy legalább az úgynevezett SMA-betegek kezelését lehetővé tevő javaslatuk elfogadását gondolják át még egyszer. Azaz adjanak annyi pénzt, hogy valamennyi terápiára szoruló felnőtt és gyerek megkaphassa, – szerinte – az adagonként 120 millió forintba kerülő készítményt.

Kovács József azt mondta, „első kézből” tudja, hogy Kásler Miklós miniszter vezetésével megtörténtek az egyeztetések az érintett gyógyszercégekkel. S ennek eredményeként az ilyen betegek kezelésére tervezett kétmilliárd forintot sikerült a felére csökkenteni. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy januártól valamennyi 4 -18 éves gyerek hozzáférjen a készítményhez. Hozzátette azt is, hogy pontosan tudják, majd tovább is kell lépni, de most a tárca ennek a korosztálynak tudja biztosítani a gyógyszert - írta a népszava.hu.

A Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, Tóbiás Tamás határozottan kitartott amellett, hogy a költségvetésben az egyedi elszámolású gyógyszerekre tervezett 11,5 milliárd forint összegét nem kívánják emelni. A keretből 1,5 milliárd forint kifejezetten a 18 év alatti SMA-s betegek kezelésére szolgál. Hozzátette: szakpolitikai döntés kérdése, hogy a további tízmilliárdból még milyen betegségek kezelésére költenek, adnak-e a felnőtt SMA-betegnek is gyógyszert.

Idén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 60 betegnek biztosította ezt a készítményt, és ezért fejenként 68 milliót fizetett. Ha a döntéshozók jóváhagyják a jövő évi költségvetést, a csökkentett áron mintegy újabb 60 beteg kaphat terápiát. Úgy tudjuk: ezzel valamennyi érintett 18 éven aluli számára elérhető lesz ez az orvosság - írta a lap.

A Népjóléti bizottság keddi ülésén a kormánypárt nem támogatta a Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea egyetlen önálló indítványát sem. A politikus például az egészségügyben dolgozók bérét igazíttatta volna az uniós szakdolgozói jövedelmekhez, valamint a mentők fizetésének és munkakörülményeinek javításra tett javaslatot - tették hozzá.

Legolvasottabb cikkeink