• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Lengessen lepedőt a légimentőknek!

Lapszemle 2021.10.27 Forrás: Index
Lengessen lepedőt a légimentőknek!

Az Index Mestersége címere címmel induló riportsorozatának első részében a Légimentőket mutatják be.

A légimentők felbukkanása mindenhol rendkívüli esemény. A sokat látott mentősökkel előfordult már, hogy földet érés után hordággyal integetve stoppoltak, sőt az is, hogy különleges erdészeti járművek segítségével jutottak el a riasztás helyszínére. Tehát ha autós olvasóink sárga mentőhelikoptert és piros overallos stopposokat látnak az út mentén, álljanak meg, mert olykor a segítők is segítségre szorulnak. Az Index Mestersége címere címmel induló riportsorozatának első epizódja következik.

Bágyadt őszi napsütés fürdeti a légimentők sárga-fehérre mázolt budaörsi bázisának épületegyüttesét. Melenget a napsugár, lengedez a szellő, zöldell a fű a helikopterleszálló vakítóan fehér betonnégyzete körül. Szinte idilli a kép.

A bázis az M1, M7, M0 autópályák közvetlen közelében üzemel, a forgalom ideszűrődő moraja miatt itt csupán viszonylagos csendről beszélhetünk, amit azonban időről időre hangos csengőszó ver fel. Nem afféle fülsértő, gyomorba markoló riadó ez, inkább olyan, mint az iskolai tanórákra hívó hangjelzés, ám untig elég ahhoz, hogy mire a nézelődő körülnéz, lássa, amint a várakozó helikopter szárnyai mintegy varázsütésre körbe-körbe lendülnek, és a csillogó mentőjármű felé piros-fekete overallba öltözött alakok indulnak feszes, magabiztos járással. A mentőorvos és a paramedikus.

A jelenet a hollywoodi filmekben látott sémát idézi, csakhogy ez a profizmus nem az amerikai filmes álomvilág profizmusa, hanem a magyar légimentőké. életet menteni indulnak.

Ottjártunk délelőttjén ez a jelenet háromszor ismétlődött meg, háromszor szólította el a csengőszó a mentőorvost, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, dr. Radnai Mártont is, akivel ennek megfelelően meglehetősen szaggatottan indult a beszélgetésünk a légimentők munkájáról. Első nekifutásra éppen csak a kézfogásig és a bemutatkozásig jutottunk, hogy aztán néhány perccel később már az irányítóközpontban elhelyezett monitorok egyikén aprócska kék jelként lássuk viszont vendéglátónkat és a mentőhelikoptert, amint épp Gödöllő felé tart; onnan érkezett ugyanis a riasztás.

 További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink