• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Lépjünk időben az öngyilkosságok ellen!

Lapszemle 2022.09.12 Forrás: medicalonline.hu
Lépjünk időben az öngyilkosságok ellen!

A 15–29 éves korosztályban az öngyilkosság a második leggyakoribb halálozási ok, de sok országban a 70 évnél idősebbek körében a legmagasabb a ráta. 

Mentális krízishelyzet van - szögezte le a az öngyilkosság-megelőzés világnapja (szeptember 10) kapcsán kiadott közleményében a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum. Mint írták, ez talán leginkább az öngyilkosságok számán látható, amely ugrásszerűen nőtt az utóbbi időben, főleg a tinédzserek körében. A járvány, a lezárások, majd a háború, a drasztikusan emelkedő árak talán soha eddig nem látott mértékben hagytak, hagynak nyomot az emberek lelkében. Ráadásul a pszichiátriai ellátást viselte meg leginkább a COVID időszaka. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy észleljük a jeleket és tegyünk közösen az öngyilkosságok megelőzéséért! - idézte a közleményt a medicalonline.hu.

Az öngyilkosság most már nem egy elszigetelt jelenség, hanem beköltözött mindennapjainkba. A COVID, a háború és a gazdasági krízishelyzet visszafordította a csökkenési tendenciákat.Több, mint 30 éve nem volt ekkora ugrás. Különösen a fiatalokat viselte, viseli meg az elmúlt időszak. A magyar társadalomban a standardizált, tehát a 100 000 főre kivetített öngyilkossági mutatók hagyományosan rosszak, világviszonylatban, durván a hatvanas évek közepétől a rendszerváltásig ez konkrétan a világ élvonalát jelentette. Azóta stabilan és nagyjából egyenletesen csökkennek a számok, illetve csökkentek-2020-ig.

Nemzetközi összevetésben a pozitív trend mellett sem nevezhetők ezek a számok kedvezőnek: a 2019-es adatok alapján Magyarország a világlista első harmadában található, nagyjából egy kategóriában Japánnal, az Egyesült Államokkal vagy Kazahsztánnal. Az időskorúak száma e tekintetben Európában kiemelkedő. Világszerte több mint 800 000 ember követ el öngyilkosságot évente.Ez azt jelenti, hogy valahol a világban 40 másodpercenként újabb és újabb ember végez magával. A tényleges szám valószínűleg ennél is magasabb, mivel az öngyilkosság érzékeny téma, ráadásul egyes országokban törvénytelen is, ennél fogva nem minden esetet jelentenek be. Előjelek, melyekre fel kell figyelnünk - a teljes cikkben.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink