• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Lépjünk időben az öngyilkosságok ellen!

Lapszemle 2022.09.12 Forrás: medicalonline.hu
Lépjünk időben az öngyilkosságok ellen!

A 15–29 éves korosztályban az öngyilkosság a második leggyakoribb halálozási ok, de sok országban a 70 évnél idősebbek körében a legmagasabb a ráta. 

Mentális krízishelyzet van - szögezte le a az öngyilkosság-megelőzés világnapja (szeptember 10) kapcsán kiadott közleményében a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum. Mint írták, ez talán leginkább az öngyilkosságok számán látható, amely ugrásszerűen nőtt az utóbbi időben, főleg a tinédzserek körében. A járvány, a lezárások, majd a háború, a drasztikusan emelkedő árak talán soha eddig nem látott mértékben hagytak, hagynak nyomot az emberek lelkében. Ráadásul a pszichiátriai ellátást viselte meg leginkább a COVID időszaka. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy észleljük a jeleket és tegyünk közösen az öngyilkosságok megelőzéséért! - idézte a közleményt a medicalonline.hu.

Az öngyilkosság most már nem egy elszigetelt jelenség, hanem beköltözött mindennapjainkba. A COVID, a háború és a gazdasági krízishelyzet visszafordította a csökkenési tendenciákat.Több, mint 30 éve nem volt ekkora ugrás. Különösen a fiatalokat viselte, viseli meg az elmúlt időszak. A magyar társadalomban a standardizált, tehát a 100 000 főre kivetített öngyilkossági mutatók hagyományosan rosszak, világviszonylatban, durván a hatvanas évek közepétől a rendszerváltásig ez konkrétan a világ élvonalát jelentette. Azóta stabilan és nagyjából egyenletesen csökkennek a számok, illetve csökkentek-2020-ig.

Nemzetközi összevetésben a pozitív trend mellett sem nevezhetők ezek a számok kedvezőnek: a 2019-es adatok alapján Magyarország a világlista első harmadában található, nagyjából egy kategóriában Japánnal, az Egyesült Államokkal vagy Kazahsztánnal. Az időskorúak száma e tekintetben Európában kiemelkedő. Világszerte több mint 800 000 ember követ el öngyilkosságot évente.Ez azt jelenti, hogy valahol a világban 40 másodpercenként újabb és újabb ember végez magával. A tényleges szám valószínűleg ennél is magasabb, mivel az öngyilkosság érzékeny téma, ráadásul egyes országokban törvénytelen is, ennél fogva nem minden esetet jelentenek be. Előjelek, melyekre fel kell figyelnünk - a teljes cikkben.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink