• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magyar startupok megoldásait is támogatta az EIT Health

Lapszemle 2022.09.30 Forrás: medicalonline.hu
Magyar startupok megoldásait is támogatta az EIT Health

A digitális orvosi eszközök nagymértékben segítik a betegeket és az orvosokat a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) – az Európai Unió egyik szervezete – által támogatott EIT Health a szív világnapja (szeptember 29) alkalmából felhívja a figyelmet, hogy továbbra is támogatni kell a digitális orvosi eszközök széles körű elterjedését, hogy Európa-szerte lehetővé váljon a szív- és érrendszeri betegségek hatékonyabb és eredményesebb kezelése - írta a medicalonline.hu.

Mivel a szív- és érrendszeri betegségek a becslések szerint világszerte a halálesetek 32 százalékáért[1], az Európai Unióban pedig 37 százalékáért[2] felelősek évente, az EIT Health elkötelezetten támogatja, hogy a betegségcsoporttal kapcsolatos legkorszerűbb megoldásokat kifejlesztő start-up vállalkozások eljuttathassák technológiáikat a betegekhez és az orvosokhoz. Ennek során folyamatos támogatást nyújtanak az induló vállalkozásoknak a piacra jutás rögös útjának bejárásához.

Az Acorai és az inHEART szív és érrendszeri megbetegedések kezelését célzó, úttörő technológiákat kifejlesztő startupok. Mivel mindketten részt vettek az EIT Health programjaiban, és az EIT Health anyagi támogatásában is részesültek, rengeteg erőforráshoz és szakértelemhez jutottak hozzá, ami lehetővé tette számukra, hogy leküzdjék az akadályokat a piacra lépéshez vezető úton.

Az Acorai egy olyan orvosi eszköz, amely a szívnyomás nem invazív monitorozására szolgál, és segít csökkenteni az újbóli kórházba kerülés kockázatát és a szívelégtelenség miatti halálozási arányt. A startup részt vett az EIT Health Gold Track testreszabott növekedést segítő programjában, s ennek során vezető élettudományi tanácsadókkal kerülhettek kapcsolatba. Az Acorai jövőre szeretne klinikai vizsgálatokat indítani, majd 2024-re tervezik megoldásuk kereskedelmi forgalomba hozatalát.

Az inHEART- olyan felhőalapú szoftvermegoldást kínál, amely a műtét előtti orvosi felvételeket a beteg szívének 3D-s digitális másolatává alakítja át, így téve lehetővé a kardiológusok számára, hogy egyénre szabott, optimalizált kezelési stratégiáját dolgozzanak ki, mindezzel csökkentve a beavatkozások idejét és növelve az eljárások sikerességét. Az inHEART részt vett az EIT Health Catapult, valamint a Bridgehead versenyén. Az EIT Health támogatta a startup klinikai vizsgálatait és gazdaságossági tanulmányait. A startup további célja a költségtérítés (tb finanszírozás) biztosítása - írták.