• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Magyar szakértők is kiálltak az AstraZeneca oltás mellett

Lapszemle 2021.04.10 Forrás: hvg.hu
Magyar szakértők is kiálltak az AstraZeneca oltás mellett

Aki AstraZenecát kap, az ne szedjen be gyógyszereket a trombózis kockázatának csökkentésére, veszélyes lehet.

Kiálltak az AstraZeneca oltás mellett a Kovidők című szakmai beszélgetésben résztvevő professzorok. A szakemberek szerint fontos, hogy a terheseket is beoltsák legalább egy mRNS-alapú vakcinával, és arra is felhívták a figyelmet, hogy aki AstraZenecát kap, az ne szedjen be gyógyszereket a trombózis kockázatának csökkentésére - írja a hvg.hu.

Ha lenne annyi AstraZeneca vakcina, amennyivel mindenkit be lehetne oltani Magyarországon, akkor három héttel később nem lenne új koronavírusos beteg, öt hét múlva pedig nem halna bele senki a Covidba. Ezzel a példával érvelt az oltás mellett Merkely Béla professzor, kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora, és egyúttal védelmébe vette az angol-svéd gyártmányú, Oxfordban fejlesztett vakcinát.

Az AstraZeneca körüli aggodalmakat igen erősen próbálta eloszlatni két kollégája is a szegedi kutatók által működtetett facebookos tájékoztató csatorna, a Kovidők csütörtök esti műsorában. Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem víruslaboratóriumának vezetője és Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus és reumatológus, a Debreceni Egyetem professzora is úgy érvelt, hogy a vakcinával összefüggésben emlegetett trombózisos esetek igen ritkák, és a Covid kockázata jóval nagyobb, mint az AstraZeneca vakcináé.

Jakab professzor kifejezetten úgy vélekedett, hogy az AstraZeneca elleni kifogások nem szakmai jellegűek, hanem „gazdaságiak“. Egyetértett ezzel Merkely professzor is. Ő arra is hivatkozott, hogy a trombózisos esetek amúgyis gyakoriak, ha tehát egy vakcinát hírbe akarnak hozni, ez a legalkalmasabb. Jakab Ferenc annak a gyanújának is hangot adott, hogy ha majd világszerte sok vakcinát lehet eladni, akkor hátrányba kerülnek azok a gyártók, akiknek a terméke erősebb hűtést igényel, lehetséges tehát, hogy nekik is érdekük rossz színben feltüntetni az oxfordi vakcinát. Merkely professzor még arra is tett egy tapintatos célzást, hogy a média is ott van amögött, ha pánikhangulat alakul ki.

...

Akiket aggaszt az AstraZeneca vakcinájához kapcsolható trombózis kockázata, kérdezték, szedjenek-e valamit a trombózis megelőzésére. A professzorok eltanácsolják ettől az oltásra készülőket vagy a beoltottakat. Leginkább azért, mert azokban a ritka esetekben, amelyekről szó van, a trombózisnak olyan fajtájáról van szó, amikor csökken a vérlemezkék száma, és ilyen állapotra éppenséggel ellenjavallt például az aszpirin vagy a heparin.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink