• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Magyarországon már népbetegségnek számít az elhízás

Lapszemle 2022.07.05 Forrás: index.hu
Magyarországon már népbetegségnek számít az elhízás

A Szent Imre Kórházban már kialakítottak olyan kórtermeket, műtőket, amelyek akár extrém obéz betegek ellátására is alkalmasak.

Hazánkban népbetegségnek számít a túlsúly és az elhízás, mivel a felnőtt lakosság mintegy 60 százalékát érinti. A koronavírus-járvány még inkább rontott ezen a statisztikán, az elmúlt két évben a magyarok testsúlya átlagosan 4-5 kilóval gyarapodott. Sokan a strandszezon idején próbálják ezt a súlyfelesleget leadni villámdiétákkal, a drasztikus tápanyagmegvonás azonban számos egészségügyi kockázattal járhat – mondta el az Indexnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem oktatója és Obezitológiai Tanszékének megalapítója.

A New England Journal of Medicine-ben a hónapban publikált tanulmány szerint a cukorbetegség kezelésére alkalmazott tirzepatid segített az elhízott embereknek testsúlyuk ötödét leadni.  A tirzepatiddal kapcsolatban vannak hazai tapasztalatok, vagy van egyéb, a kóros elhízás kezelésére alkalmas gyógyszer?

A tirzepatid jelenleg még csak az Egyesült Államokban van forgalomban, eddig a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére kapta meg az engedélyt. Várható azonban, hogy az elhízás kezelésére is hamarosan forgalomba kerülhet. Általában az európai jóváhagyás kis késéssel szokott elérkezni, ezért hazánkban még cukorbetegség kezelésére sem elérhető. A tirzepatid kettős hatású szer, olyan bélhormonokat utánoznak a hatóanyagai, amelyek fokozzák a teltségérzést, csökkentik az éhséget, azaz kevesebbel is jóllakunk.

Ehhez hasonló a már kapható liraglutid, amely már nemcsak 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, hanem elhízásban is alkalmazható, igaz, nagyobb adagban. Ez a készítmény is az étvágycsökkentés, a jóllakottságérzés fokozásával csökkenti a testsúlyt, mint a tirzepatid. Az elhízás kezelésére szolgál még két, tabletta formában elérhető gyógyszer, amely szintén alkalmas a testtömeg csökkentésére. Ezek egyike a táplálékkal bevitt zsír felszívódását gátolja, míg a másik egy kombinált, két hatóanyagot tartalmazó orvosság, amellyel szintén jó eredményeket lehet elérni. Alapvetően a gyógyszeres kezelést akkor alkalmazzuk, ha az előírt, mozgás-diéta alapú életmódváltás többszöri próbálkozás ellenére nem jár eredménnyel.

Nemcsak Európában, de az egész világon újdonságnak számít az orvostudományi képzésben az önálló elhízástudományi tanszék, mi indokolta ennek létrehozását a Pécsi Tudományegyetemen?

Magyarország az Európai Unió második legelhízottabb nemzete, hazánkban a túlsúly és az elhízás a felnőtt népesség mintegy 60 százalékát érinti, tehát népbetegségnek számít, ami komoly kockázatokkal jár. Ezzel szemben erre vonatkozó népegészségügyi program sem áll rendelkezésünkre. A lakosság egészségének megőrzése érdekében nagy lépést jelenthet a hazai egészségügyben egy elhízástudománnyal foglalkozó tanszék megalapítása, mivel ez megfelelő súlyt ad mind az egyetemi képzésben, mind a posztgraduális oktatásban a témának. Az önálló tanszék létrehozásának ötlete már sok évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem, mivel negyedszázada foglalkozom a szakterülettel. A tanszék a Dél-budai Centrumkórház – Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban működik majd, miközben szervezeti szempontból a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának része lesz majd, ahol Bajnok László professzor úr már úttörő munkát végzett az obezitológia területén. Erre készülve budapesti kórházunkban már korábban kialakítottunk olyan kórtermeket, műtőket, amelyek akár extrém obéz betegek ellátására is alkalmasak, például 300 kilóval is terhelhető ágyakkal, emelőkkel. A licencképzésben már szakvizsgával rendelkezők vehetnek részt, ezek közé tartozik a belgyógyászat, a kardiológia, az endokrinológia vagy a gyermekgyógyászat.

Továbiak a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink