• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Magyaros furfanggal oltanak be még több embert

Lapszemle 2021.01.12 Forrás: Napi.hu
Magyaros furfanggal oltanak be még több embert

Országonként, sőt kórházanként is eltér, hogy milyen oltófecskendők állnak rendelkezésre, ezért az injekciós üvegekbe nagyobb mennyiséget töltöttek.

A Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcinájának egy ampullájából öt embert lehetne beoltani, Magyarországon viszont volt már, hogy 6-7 érintett is kapott belőle. A magyaros gógyi azonnal felismerte a lehetőséget, de néhány hét alatt az Európai Gyógyszerügynökség már áldását is adta rá: január 8-án az EMA módosította a Pfizer/BioNtech-féle koronavírus-vakcinákra szóló ajánlását. Elenyésző kockázatok vannak, viszont így 20-40 százalékkal is több embert immunizálni lehet, a módszer a fecskendőkön múlik - írta a napi.hu.

A Pfizer/BioNTech közös mRNS-alapú készítménye egy kényes termék: szinte mindenki tudja már, hogy -70 fokon tárolandó, majd az oltás előtt csak rövid ideig javallott - általában 2 napig - ennél melegebb, de hűtött körülmények között tárolni, hogy a hatásossága ne múljon el. A vakcinát az egész világnak szánták a gyártók, magához az immunizáláshoz - az eddigi kutatások alapján - 0,3 milliliter oltóanyagra van szükség, azonban országonként, sőt kórházanként is eltér, hogy milyen oltófecskendők állnak rendelkezésre, ezért a többdózisos injekciós üvegekbe a szükségesnél nagyobb mennyiséget töltöttek.

A kulcsszú a holttérfogat, ami azt jelöli, hogy egy injekciós fecskendő és tű nem a teljes felszívott mennyiséget juttatja be az oltáskor, hanem magában a tűben és a fecskendőtest és előbbi csatlakozójánál is mikroliternyi veszteség jelentkezhet. Hogy biztosan mindenkinek jusson elegendő oltóanyag és legalább öt darab oltásra elég legyen egy fiola tartalma, többlet került az üvegcsékbe.

Magyarországon a hat dózist több kórházban, klinikán és oltóponton javasolták már a személyzetnek, de az orvosi tapasztalatok szerint a Pfizer/BioNtech fiolái közül több esetében is azt tapasztalták, hogy egy hetedik oltás is kijön, pontosabban kijöhetne, ha precízen betartják a 0,3 milliteres beadott mennyiséget. Továbbiak a cikkben

 

 

Legolvasottabb cikkeink