• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Már februárban az európai piacon lehet a harmadik vakcina

Lapszemle 2021.01.13 Forrás: Népszava Online
Már februárban az európai piacon lehet a harmadik vakcina

Az AstraZeneca ígéri, a hivatalos jóváhagyást követő harmadik héten már szállítani fog a megrendelőknek.

Az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat hétfőn a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinája feltételes forgalombahozatali engedélyéért folyamodott az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA). Ha a várhatóan néhány hetes folyamat az EMA pozitív ajánlásával zárul, akkor már februárban az európai piacon lehet a harmadik Covid19 oltóanyag. Sandra Gallina, az Európai Bizottság egészségügyért – és a vakcinák beszerzéséért – felelős főigazgatója az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságában tartott meghallgatáson azt mondta: a cég kötelezettséget vállalt arra, hogy a hivatalos jóváhagyást követő harmadik héten már szállítani fog a megrendelőknek - írja a nepszava.hu.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy lezárta a tájékozódási célú megbeszéléseket a Valneva gyógyszeripari vállalattal összesen 60 millió adag oltóanyag megvásárlásáról. A Valneva egy hagyományos technológián alapuló vakcina kifejlesztésén dolgozik: jelenleg ez az egyetlen, európai klinikai vizsgálatokban tesztelt potenciális Covid19 elleni készítmény, amely inaktivált vírust tartalmaz.

A brüsszeli testület eddig hat oltóanyag-gyártóval irt alá szerződést, további kettővel – a Valnevával, és ezt megelőzően a Novavax-szal – lezárta a tájékozódási célú megbeszéléseket. Stefan de Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője közölte azt is, hogy az EMA tárgyalásokat folytat az orosz SzputnyikV vakcina gyártójával, a vállalat azonban mostanáig nem kérvényezte az európai forgalomba hozatali engedélyt.

Sandra Gallina főigazgató tagadta, hogy az Európai Bizottság hibákat követett el a vakcinák beszerzésekor. Szerinte az EU27-ek összefogásának köszönhetően elegendő oltóanyag fog rendelkezésre állni. – Annyit vettünk, amennyit a gyártók kínáltak – mondta, hozzátéve, hogy a tárgyalásokon nem csak a mennyiségről, hanem a szállítási időkről és az árról is meg kellett állapodni. – Hiába vásárolok egymilliárd adagot, ha nem tudják leszállítani – érvelt. A szakember tudomása szerint egyetlen uniós ország sem kötött külön megállapodást a gyártókkal a közösség kontójára. Ennek ellentmond, hogy Németország állítólag az EU által lekötött mennyiségen felül 30 millió adag vakcina leszállításáról egyezett meg a Pfizer/BioNTech céggel. Brüsszelben bejelentették, hogy Stella Kyriakides egészségügyért felelős biztos levelet ír mind a 27 egészségügyi miniszternek azt tudakolva, betartják-e a gyógyszergyártókkal folytatott tárgyalásokra vonatkozó szabályokat. Az előírások tiltják a párhuzamos tárgyalásokat és beszerzést.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink