• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még a kórházban van az inkubátorban hagyott baba

Lapszemle 2018.12.03 Forrás: baon.hu
Még a kórházban van az inkubátorban hagyott baba

A nővérek nagy szeretettel gondoskodnak róla, túlzás nélkül a kisfiú a gyermekosztály újszülött részlegének kedvence.

Jól van, teljesen egészséges, és az újszülött részleg kedvence az a kisfiú, akit még november 7-én hagytak a kecskeméti megyei kórház bejáratánál lévő csecsemőmentő inkubátorban. Az egészséges kisfiú súlya akkor 3400 gramm volt, a kórházban a Gábor keresztnevet kapta. Az anya szépen ellátta (kezelte a köldökét is), megetette, gondosan felöltöztette, és takaróba csavarta valószínűleg csak pár órával korábban, vélhetően otthon született gyermekét, mielőtt elbúcsúzott volna tőle a babamentő inkubátornál. A kisfiún nem volt semmilyen külsérelmi nyom.

– Az újszülött érdekében a gyámhivatal minden szükséges intézkedést megtesz, ezekről és a gyermek körülményeiről azonban további információt adni nem áll módunkban – nyilatkozta a Baon.hu-nak Polyák Zsuzsanna, a Kecskeméti Járási Hivatal gyámügyi osztályának vezetője.

Általánosságban megtudtuk, ha a gyermek ismeretlen szülőktől származik, a hatályos jogszabályok alapján a gyámhivatal intézkedik a gyermek törvényes képviseletének rendezéséről és anyakönyveztetéséről. A gyermek részére gyámot rendel, valamint megállapítja mindazokat az adatokat, amelyekre a gyermek születésének anyakönyvezéséhez szükség van. Így a gyermek születési helyét és idejét, családi és utónevét, valamint képzelt szülőként az apa és anya családi és utónevét, születési helyét és idejét, lakóhelyét. A gyámhivatal ezt követően intézkedik a gyermek örökbe adása érdekében. A jogszabály szerint ilyenkor – tehát ha gyermekét babamentő inkubátorban hagyja – nincs szükség az örökbefogadáshoz a szülő hozzájárulására, ha hat héten belül nem jelentkezik a csecsemőért. A hat hét elteltével a gyermek örökbe adható. Az örökbefogadási eljárás során a gyermeket a kirendelt gyermekvédelmi gyám képviseli.

2016 februárjában egy egészséges kislányt hagytak a babamentő inkubátorában. A 3160 grammos, 50 centiméter hosszú csecsemőt a kórházban Ignácz Brigittának keresztelték el, őt végül örökbefogadták. Előtte 2012 januárjában történt szintén hasonló eset, akkor még a babamentő inkubátor a kórház Izsáki úti telephelyén volt. Ekkor egy koraszülött, 1300 grammos kisfiúra erősen kihűlt, életveszélyes állapotban találtak az intézmény munkatársai. A Szőke Attila névre keresztelt kisfiúért később jelentkeztek a szülei.

 

Legolvasottabb cikkeink