• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még mutyiországban sincs helye a hálapénznek!

Lapszemle 2022.11.05 Forrás: nalunk.ujszo.com
 Még mutyiországban sincs helye a hálapénznek!

"A paraszolvencia minden formája káros és elítélendő. Eltörlését az orvostársadalom nagy része elfogadta, s azt is merem állítani, hogy örült neki."

A győri osztályvezető főorvos „hálapénzes” ügye a Magyar Orvosi Kamarához is eljutott, a MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, dr. Szíjjártó László, aki a mosonmagyaróvári kórház orvosa is, kendőzetlenül mondja el a véleményét a paraszolvenciáról, az orvosetikáról, s a betegek felelősségéről, írja a nalunk.ujszo.com

–  Nyilván hallott a győri esetről: a gyanú szerint egy osztályvezető főorvos fogadott el hálapénzt több betegétől. A MOK-ot ilyenkor külön értesítik, vagy a híradásokból jut információhoz az orvosi kamara is, ahogy mindenki más? 

– Nem értesítenek külön, de hallottam, tudok az ügyről. Ugyanúgy jutunk információkhoz, ahogy egyébként az emberek, de MOK tisztségviselőként kértem tájékoztatást a Petz-kórháztól: mi történt, kiről van szó, satöbbi. 

– Országosan ugyan nem ez az első eset, de Győr-Moson-Sopron megyében igen. Pontosabban kérdezem: a MOK tud más esetről? (Ugyanezt a kérdeztük a kórházi főigazgatóságtól is, de egy hete nem kapunk választ a kérdéseinkre – a szerk.) 

– Ilyen esetben a büntetőeljárástól függetlenül egy etikai vizsgálatot is kell indítanunk hivatalból a MOK saját hatáskörében. Eddig ilyenről a megyében nincs tudomásom.  

Egy etikai vizsgálatnak mégis mi a tétje: kizárhatnak egy ilyenért – nyilván ha be is bizonyosodik a gyanú – egy orvost? 

– Megrovástól pénzbírságon át a kizárásig széles a paletta. Egy ilyen ügy eredményezhet kizárást, de tudni kell, hogy az valójában felfüggesztést jelent, mert két évre szól. A büntetőeljárás sokkal súlyosabb dolog, az börtönbüntetéssel járhat. 

Kamarai elnökként, praktizáló orvosként és persze magánemberként mi a véleménye kollégája cselekedetéről – ha megint csak feltételezzük a gyanú alaposságát? 

– A paraszolvencia minden formája káros és elítélendő. Eltörlését az orvostársadalom nagy része elfogadta, s azt is merem állítani, hogy örült neki. Egy felmérés szerint ugyanakkor húsz százalékban még mindig jelen van. Nem szabad engedni ezt, s büntetni is muszáj azokat, akik a törvényt megszegik. Márpedig a hálapénz elfogadása, s pláne kierőszakolása annak minősül.

További részletek a nalunk.ujszo.com cikkében. 

MOK

Legolvasottabb cikkeink