• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Még valóban nincs elég influenzaoltás, de semmi pánik

Lapszemle 2020.10.22 Forrás: telex.hu
Még valóban nincs elég influenzaoltás, de semmi pánik

A háziorvosi praxisok egyelőre csak betegkörük körülbelül tíz százalékának elegendő készletet kaptak az influenza elleni oltóanyagból.

A háziorvosi praxisok egyelőre csak betegkörük körülbelül tíz százalékának elegendő készletet kaptak az influenza elleni ingyenes oltóanyagból. Elsőként most azokat a gyerekeket és felnőtteket fogják beoltani influenza ellen, akik koruknál vagy betegségeiknél fogva veszélyeztetettek. A három év alatti gyerekeknek és várandósoknak való oltóanyag még nem érkezett meg, az orvosok itt épp összeírják a rizikócsoportba tartozó rászorultakat. Kádár Ferenc XIII. kerületi házi gyermekorvos a Telexnek azt mondta: az influenzajárvány még sehol, a szállítás reményeik szerint folyamatos lesz, úgyhogy pánikra semmi ok. Nagyobb gond, hogy a háziorvosoknak mikor lesz idejük beadni az oltást ennyi embernek.

A Telex szerkesztőségébe is folyamatosan érkeznek a levelek arról, hogy a kormányzati propagandával ellentétben a háziorvosoknál egyelőre nem érhető még el mindenkinek az influenza elleni oltóanyag. Orbán Viktor, Gulyás Gergely vagy Müller Cecília lépten-nyomon arról nyilatkozik, hogy a kormány mindenki számára ingyenessé tette az oltóanyagot, és aki csak teheti, oltassa be magát influenza ellen. Koronavírus idején az influenza elleni oltást azért ajánlják, mert a két fertőzés egy időben jelentősen növeli a súlyos állapot kialakulásának kockázatát –  főleg az idősek és a krónikus betegek körében. Orbán Viktor kedden még azzal is lendített egyet az oltás promócióján, hogy kamera előtt adatta be magának a vakcinát. 

A valóság ezzel szemben az, hogy több olvasónk is arról számolt be: háziorvosa egyelőre nem tudja beoltani, várnia kell. Ennek az oka, hogy a háziorvosok első lépcsőben csak korlátozott számban kaptak az 1,3 millió adag magyar gyártású vakcinából. Kevesen értik meg azt, hogy az első oltásokat az idős, valamint a krónikus, daganatos, szív-, tüdő-, vese- vagy cukorbeteg pácienseknek tartják fenn a háziorvosok, őket kell először oltani, ezt mondja a központi ajánlás is.

Hasonló a helyzet a házi gyermekorvosi praxisoknál. A probléma azonban itt összetettebb. A 3 évesnél kisebb gyerekek és a várandósok nem kaphatják meg a magyar gyártású, háromkomponensű oltást (3Fluart). Nekik a négykomponensű, Sanofi által gyártott vakcina (Vaxigrip Tetra) a megfelelő. Ez nemcsak abban különbözik a magyar vakcinától, hogy három- helyett négyfajta influenzavírus ellen nyújt védelmet, hanem abban is, hogy csak hasított, és nem teljes vírust tartalmaz, ezért kisebb eséllyel okoz lázat. Ebből egyelőre csak 100 ezer adag van, és az állam épp most vásárolta fel ezt a készletet arra a célra, hogy ezt a rizikócsoportba tartozó gyerekek és várandós kismamák kaphassák meg elsőként.

Pánikra semmi ok – mondta a Telexnek Kádár Ferenc XIII. kerületi házi gyermekorvos. „Először is, egyelőre nincs influenzajárvány, másrészt az oltóanyagot először valóban a rizikócsoportba tartozóknak adják be, harmadrészt pedig a szállítás remélhetően folyamatos lesz, így aki kér, időre megkapja az oltást.”  

Póta György: három év alatti gyerekek számára nem adott ingyenes oltást a kormány - atv.hu

Legolvasottabb cikkeink