• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megéri beadatni a harmadik adagot? És ha igen, kinek?

Lapszemle 2021.09.15 Forrás: hvg.hu
Megéri beadatni a harmadik adagot? És ha igen, kinek?

A kutatások nagyon biztatóak, arra utalnak, hogy az emlékeztető oltás a vakcina kezdeti hatékonyságát visszaállíthatja.

Egy hónap alatt majdnem félmillióan döntöttek úgy Magyarországon, hogy kérik a koronavírus elleni vakcina harmadik adagját. A nemzetközi tudományos élet egyelőre nem tud pontos választ adni arra, kinek és mikor javasolják az újabb dózist, a mintaként szolgáló izraeli adatok azonban biztatóak. A hatvan év felettiek esetében az emlékeztető oltás gyakorlatilag visszaállította a Pfizer-vakcina kezdeti hatékonyságát még úgy is, hogy ott nem másik típusú vakcinával oltottak, mint itthon - írja a hvg.hu.

Úttörőnek számító megoldást választott a magyar kormány augusztus elsején, amikor úgy döntött, engedélyezi a harmadik koronavírus elleni oltás beadását annak, aki ezt igényli. A kormányzati kommunikáció azt is büszkén hirdette, hogy az Európai Unión belül ezt mi léptük meg először, azt viszont már nem hangsúlyozta, hogy erre valószínűleg a kínai Sinopharm körüli bizonytalanságok miatt volt szükség – a vakcinát, amelynek a hatásossága a 60 év felettieknél nem maximális, Magyarországon kívül sehol nem adtak a lakosságnak az EU-ban.

Miközben az oltási program most már csigalassúsággal folyik – a magyarországi átoltottság alacsonyabb, mint az uniós átlag – a harmadik dózist meglehetősen sokan adatták be maguknak az elmúlt hónapban. A kormányzati tájékoztató oldal szerint hétfőn 512 ezren voltak, és naponta 20-23 ezerrel nő a számuk. Ehhez képest a második vagy az első dózist naponta mindössze néhány ezer ember kapja meg (a számokat csak az iskolai kampányoltás pörgette fel valamennyire).

Bár a kormány a harmadik oltás engedélyezésekor azt is szigorúan megszabta, milyen típusú vakcinát kaphatnak a jelentkezők, lapunk információi szerint ez az oltópontokon nincs kőbe vésve. Tudunk több olyan budapesti helyszínről is, ahol az ajánlás ellenére két mRNS-vakcinára beadják ugyanabból a harmadikat, és olyan belvárosi oltópont is akadt, ahol az orvos ugyan nem akart két Pfizerre harmadikat adni, de a páciens ismételt kérésére végül mégis engedélyezte.

A bizonytalanság nem véletlen, azt júliusi bejelentésében Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta, hogy a szakértői vélemények megoszlanak róla, kell-e egyáltalán harmadik oltás. „Olyan véleményt nem ismerünk, amely szerint ártana, a vita arról szól, hogy mennyire hasznos” – indokolta a kormányfő, miért engedélyezik mégis.

...

Tudósok szerint az eredmények nagyon biztatóak, és arra utalnak, hogy az emlékeztető oltás a vakcina kezdeti hatékonyságát is visszaállíthatja. Ha pedig a következő hetekben-hónapokban is hasonló adatokat kapnak, akkor nagy a valószínűsége, hogy a világ egyre több országában döntenek majd a harmadik oltás beadása mellett.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink