• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Megéri beadatni a harmadik adagot? És ha igen, kinek?

Lapszemle 2021.09.15 Forrás: hvg.hu
Megéri beadatni a harmadik adagot? És ha igen, kinek?

A kutatások nagyon biztatóak, arra utalnak, hogy az emlékeztető oltás a vakcina kezdeti hatékonyságát visszaállíthatja.

Egy hónap alatt majdnem félmillióan döntöttek úgy Magyarországon, hogy kérik a koronavírus elleni vakcina harmadik adagját. A nemzetközi tudományos élet egyelőre nem tud pontos választ adni arra, kinek és mikor javasolják az újabb dózist, a mintaként szolgáló izraeli adatok azonban biztatóak. A hatvan év felettiek esetében az emlékeztető oltás gyakorlatilag visszaállította a Pfizer-vakcina kezdeti hatékonyságát még úgy is, hogy ott nem másik típusú vakcinával oltottak, mint itthon - írja a hvg.hu.

Úttörőnek számító megoldást választott a magyar kormány augusztus elsején, amikor úgy döntött, engedélyezi a harmadik koronavírus elleni oltás beadását annak, aki ezt igényli. A kormányzati kommunikáció azt is büszkén hirdette, hogy az Európai Unión belül ezt mi léptük meg először, azt viszont már nem hangsúlyozta, hogy erre valószínűleg a kínai Sinopharm körüli bizonytalanságok miatt volt szükség – a vakcinát, amelynek a hatásossága a 60 év felettieknél nem maximális, Magyarországon kívül sehol nem adtak a lakosságnak az EU-ban.

Miközben az oltási program most már csigalassúsággal folyik – a magyarországi átoltottság alacsonyabb, mint az uniós átlag – a harmadik dózist meglehetősen sokan adatták be maguknak az elmúlt hónapban. A kormányzati tájékoztató oldal szerint hétfőn 512 ezren voltak, és naponta 20-23 ezerrel nő a számuk. Ehhez képest a második vagy az első dózist naponta mindössze néhány ezer ember kapja meg (a számokat csak az iskolai kampányoltás pörgette fel valamennyire).

Bár a kormány a harmadik oltás engedélyezésekor azt is szigorúan megszabta, milyen típusú vakcinát kaphatnak a jelentkezők, lapunk információi szerint ez az oltópontokon nincs kőbe vésve. Tudunk több olyan budapesti helyszínről is, ahol az ajánlás ellenére két mRNS-vakcinára beadják ugyanabból a harmadikat, és olyan belvárosi oltópont is akadt, ahol az orvos ugyan nem akart két Pfizerre harmadikat adni, de a páciens ismételt kérésére végül mégis engedélyezte.

A bizonytalanság nem véletlen, azt júliusi bejelentésében Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta, hogy a szakértői vélemények megoszlanak róla, kell-e egyáltalán harmadik oltás. „Olyan véleményt nem ismerünk, amely szerint ártana, a vita arról szól, hogy mennyire hasznos” – indokolta a kormányfő, miért engedélyezik mégis.

...

Tudósok szerint az eredmények nagyon biztatóak, és arra utalnak, hogy az emlékeztető oltás a vakcina kezdeti hatékonyságát is visszaállíthatja. Ha pedig a következő hetekben-hónapokban is hasonló adatokat kapnak, akkor nagy a valószínűsége, hogy a világ egyre több országában döntenek majd a harmadik oltás beadása mellett.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink