• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Meghalni is luxus lesz Magyarországon?

Lapszemle MA 06:03 Forrás: Pénzcentrum
Meghalni is luxus lesz Magyarországon?

2022 júliusában a koporsós temetés átlagára 326 930 forint volt, mára több mint 35,2 százalékkal lett drágább ez a temetkezési forma.

Jócskán az átlagos infláción felül drágultak a temetkezési szolgáltatások Magyarországon egy év alatt. Mind a koporsós, mind a hamvasztásos temetés kb. 10 százalékkal kerül többe manapság, mint egy évvel ezelőtt. Az egyik szakmai szervezet elnöke szerint ez arra vezethető vissza, hogy megdrágultak a szükséges kellékek, az energia és a munkaerő is, a szolgáltatók pedig kénytelenek voltak ezt áthárítani az ügyfelekre. Palkovics Katalin szerint komoly munkaerőhiány van a szektorban, utánpótlás pedig nincs. Novák Gergely, a Télizöld Kegyeleti Szolgálat Zrt. tulajdonosa pedig arról beszélt: óriási probléma, hogy a magyarok nem spórolnak előre a temetésre, így a családot nehéz helyzetbe hozhatja a nagy kiadás. A cég most nagy reményekkel vezetett be egy új internetes szolgáltatást, ahol a teljes ügyintézés elvégezhető otthonról, írja a Pénzcentrum.

A temetési szolgáltatások majdnem az átlagos infláció több mint kétszeresével drágultak meg egy év alatt. Mint a KSH részletes adatbázisából kiderült: idén júliusban egy koporsós temetés országos átlagára 442 080 forintba került, egy évvel korábban még csak 403 500 forintot kellett érte átlagban fizetni, ez 9,65 százalékos áremelkedés. Sőt, 2022 júliusában a koporsós temetés átlagára 326 930 forint volt, azaz manapság ennél már több mint 35,2 százalékkal lett drágább ez a temetkezési forma.

A Pénzcentrum kérdésére Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke is arról beszélt: az elmúlt 1-2 évben az infláció jelentős hatással volt a temetkezési árakra, ahogy sok más termék és szolgáltatás ára is emelkedett. Az infláció növekedése miatt a temetkezéssel kapcsolatos költségek, mint például a koporsók, urnák, temetési szertartások, sírhelyek, elhunyt szállítások, hűtések, temetői szolgáltatások és egyéb kiegészítő termékek, és szolgáltatások ára is emelkedett.

Ezeken felül az infláció emelkedése hatással volt a nyersanyag árakra, munkaerőköltségekre, üzemanyag- és energiaárak emelkedésére is. Ezen emelkedések megnehezítették a családok számára a temetési szertartások finanszírozását. Bízunk benne, hogy ez a tendencia arra ösztönözheti az embereket, hogy előre gondoskodjanak temetési szertartásaik költségviseléséről - magyarázta az elnök, aki szerint a temetkezési szolgáltatók az infláció hatására megemelkedett költségeket jellemzően kénytelenek voltak beépíteni áraikba. Egyes régiókban a temetkezési árak 10 százalékos vagy annál kissé nagyobb mértékben is emelkedhettek az elmúlt 1-2 évben, ezek az áremelkedések közvetlenül követik az általános inflációs trendeket. Hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal adatai reálisnak tűnnek az áremelkedés tekintetében.