• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Mégis mi folyik a miskolci kórházban valójában?

Lapszemle 2020.01.22 Forrás: hvg.hu
Mégis mi folyik a miskolci kórházban valójában?

A miskolci kórházban van egy nagy horderejű, a betegellátást és a gazdálkodást is drámai módon befolyásoló, sok milliárdos ügy.

Óriási tévedés volt 13 éve magánkézbe adni Borsodban a megyei állami onkológiai ellátást. A már eddig is milliárdos veszteségek tovább nőhetnek - írja hvg.hu.

"Mondjon le Kásler Miklós, ha nem váltja le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatóját" – követeli Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő, aki a legfőbb ügyésznél is panaszt tett. Nehéz lenne vitába szállni a távozásra nógató felszólamlás időszerűségével, de nem biztos, hogy erre éppen a miskolci ügyek kapcsán szolgált rá az egészségügyért is felelős miniszter.

A borsodi megyei kórház nőgyógyászatán folyó galádságok (emberi test tiltott felhasználása, illetve hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt is nyomoznak) több évre visszanyúló ügyek, amelyek nem a most regnáló főigazgató, Révész János megbízása óta pattantak ki. Időbeli csúsztatás az is, hogy Révész a saját bt-jének fizetne. Több száz olyan orvos van, aki a kórházzal megbízási szerződést kötött a munkavégzésre. Ilyen volt Révész is – amíg a főigazgatói székbe nem került, természetesen már közalkalmazottként. Vádpont az is, hogy a „betegellátással össze nem függő” beruházások történtek a kórházban, ilyen lenne Bangóné értelmezése szerint a szoros elszámolást lehetővé tevő központi anyagraktár vagy a kórház területén elégtelen számú autóbeállás okozta káoszt megszüntető, 250 férőhelyes új parkoló.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont szerint a szocialista képviselő egy névtelen levélben megfogalmazott, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházra, illetve annak jelenlegi vezetésére vonatkozó, bizonyítás nélküli állításokat és rágalmakat ismételgetett. 

Hasonló ügyeket a legtöbb kórházban nyakon lehetne csípni – már ha lenne kellő hatékonyságú és gyakoriságú fenntartói ellenőrzés. A miskolci kórház ügyében azonban van egy sokkal nagyobb horderejű, a betegellátást és a gazdálkodást is drámai módon befolyásoló, sok milliárd forintos történet, amely akár valóban indokolhatna is egy efféle támadást. Igaz, Révész Jánosnak ehhez sincs sok köze.

A miskolci megyei kórház és a Medcenter Kft. (MC) szerelminek indult viszonya 2006-ban kezdődött, nyolc évvel később már veszekedések, 2017-re a kapcsolat végleges megromlása jellemezte az együttélést. Mára pedig a felek perre mentek a válás, de mindenekelőtt a vagyonmegosztás kérdésében. Az MC, egyetlen indulóként, 2006-ban megnyerte az akkor még szocialista többségű megye által az onkológiai ellátásban való részvételre és sugárterápiás egység kialakítására kiírt, 15 éves megbízatásra szóló közbeszerzést. Az akkor néhány fős, előző évét 145 millió forintos bevétellel záró kft 1,95 milliárd forintos befektetésre vállalkozott Miskolcon.

2007 őszére elkészült két új besugárzóbunker és egy új épületrész, felújítottak egy régi ambuláns épületet, valamint beszereztek két Siemens lineáris gyorsítót, egy CT-szimulátort és egy besugárzástervező rendszert. Ezenfelül az MC partnerei asszisztenseket, néhány orvost és fizikust szerződtettek. A projekt oroszlánrésze hitelből és lízingelt berendezésekkel indult. A kabai székhellyel, Varga Sándor tanyagondnok neve alatt 2004-ben bejegyzett cég néhány év alatt a hazai egészségügy jelentős szereplőjévé vált. (Az csak véletlen egybeesés lehet, hogy Bangóné és családja is kabai, így von haus aus hallhatott az MC és a borsodi kórház pereskedéssé fajult elszámolási vitájáról.)

 További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink