• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Megjelent a bárányhimlő elleni védőoltás tendere

Lapszemle 2019.01.08 Forrás: vg.hu
Megjelent a bárányhimlő elleni védőoltás tendere

A nyertesnek 185 ezer adag oltóanyagot kell biztosítania a program őszi indulásához.

Megjelent az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében, a TED-ben a kétévesnél fiatalabb gyermekek bárányhimlő (varicella) elleni védőoltásához szükséges vakcinatender. A védőoltás várhatóan ősztől lesz a Nemzeti immunizációs program része – válaszolta korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Világgazdaság érdeklődésére. A védőoltásra szánt forrás a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően lesz nyilvános – írta az Emmi.

A pályázati kiírás szerint 185 ezer adag oltóanyag beszerzésére vár ajánlatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A kétoltásos séma szerinti védőoltáshoz a gyógyszergyártóknak első körben 95 ezer vakcinát kell június 15-ig biztosítaniuk a gyerekek kötelező védőoltásához, valamit újabb 90 ezer oltóanyagot 2019. december 15-ig.

Az MSD és a GSK is hangsúlyozta a Világgazdaságnak megküldött válaszában, hogy a vakcinagyártás időigényes feladat, bizonyos oltóanyagok gyártása akár 6–24 hónapot is igénybe vehet. Mindkét oltóanyaggyártó cég hozzátette, az általuk gyártott vakcináknak szigorú minőségbiztosítási és biztonságossági követelményeknek kell megfelelniük, emiatt a gyártási folyamat felgyorsítására nincs lehetőség. A GSK oltóanyagának – amely 1998 óta kapható a hazai patikákban – a gyártási ideje hat-nyolc hónap.

Az amerikai Merck csoporthoz tartozó MSD Pharma Hungary a kiválasztott partnerén, vagyis a gyógyszer-nagykereskedő cégen keresztül vesz részt a tenderen – közölték lapunkkal. A tenderkiírás részleteit még elemzik, és mindent meg fognak tenni, hogy a kiírásban közölt határidőket adott esetben tartani tudják.

A másik multinacionális gyógyszeripari vállalat, a Glaxo­Smith­Kline vizsgálja a TED-en megjelent pályázati kiírás részleteit, s ha az a vállalati döntés születik, hogy részt vesznek a tenderen, akkor azon lesznek, hogy a pályázatban szereplő határidőket teljesíteni tudják – mondta a Világgazdaságnak Iglódi-Csató Judit, a GSK kommunikációs igazgatója. A tender győztese az a gyógyszergyártó cég lehet, amelyik opcionálisan a lehető legalacsonyabb árat tudja február 5-ig megajánlani a bárányhimlő elleni védőoltás őszi bevezetéséhez - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink