• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megkapják az egészségügyi dolgozók a jubileumi elismeréseket

Lapszemle 2021.12.06 Forrás: merce.hu
Megkapják az egészségügyi dolgozók a jubileumi elismeréseket

Akkor is megkapják az egészségügyi dolgozók a jubileumi juttatást december 31-ig, ha valamelyik kerek évfordulót már korábban elérték.

Hosszú idő után végre megjelent az egészségügyi dolgozók szolgálati elismeréseinek kifizetéséről szóló kormányrendelet, melynek értelmében mindenkinek pluszjuttatást kell fizetni, aki rendelkezik 25, 30 vagy 40 év szolgálati jogviszonnyal – idézte a Független Egészségügyi Szakszervezetet (FESZ) a mérce.hu.

A december 1-jén megjelent rendeletért, amire több ezer dolgozó várt tavasz óta, hosszú hónapokon át tárgyalt a szakszervezet az Országos Kórházi Főigazgatósággal, és az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Az egész probléma abból adódott, hogy a márciusban megszavazott új egészségügyi szolgálati törvényben megváltozott a szolgálati elismerés (korábbi nevén jubileumi jutalom, ezt minden közalkalmazott kapja, kapta) nevű, egyszeri juttatás mértékének a számítása. Habár továbbra is 25, 30, illetve 40, szolgálatban eltöltött év után kapnak jutalmat a dolgozók (sorrendben 2,3 majd pedig 5 hónapnyi bérnek megfelelő egyszeri bónuszt) korábban ezeknek az éveknek a számításába csak a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött évek számíthattak bele. Az új szabályozás azonban egy sokkal bővebb körrel számol: bele kell érteni a szolgálati időbe mindenfajta egészségügyi dolgozói jogviszonyban eltöltött évet, például a magánszolgáltatónál vagy akár a külföldön ledolgozott éveket is.

A számítási módszer megváltozása pedig azzal járt, hogy sokaknak, akik az új egészségügyi törvény március 1-jei hatályba lépése környékén töltötték volna be valamelyik kerek évfordulót, a közalkalmazotti státuszon kívül évek beszámításával hirtelen megnőtt a szolgálati éveik száma, így a jubileumi mérföldkőn is „átestek”. Ha például valaki a régi szabályok szerint idén kapna 30 éves jutalmat, de dolgozott korábban nem közalkalmazottként valahol, könnyen lehet, hogy nem számít már bele a kedvezményezettek körébe, mert ezeket összeadva nem kapjuk meg egyik olyan kerek számot sem, amely után korább járt a juttatás.

Ezt sikerült most tisztázni, így abban az esetben is megkapják az egészségügyi dolgozók a jubileumi juttatást december 31-ig, ha valamelyik kerek évfordulót már korábban elérték. A juttatást csak azok kapják meg, akik jelenleg egészségügyi szolgálati jogviszonyban vannak, akik kiléptek, azoknak nem jár – tette hozzá a szakszervezet. A FESZ azt ígéri, a szakszervezeti tagok esetében levelet küld a munkáltatóknak,  mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok helyen csak külön felszólítás után szokták végrehajtani az új jogszabályokat.

Legolvasottabb cikkeink