• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Mégsem sietnek a szakrendelők államosításával

Lapszemle 2022.09.17 Forrás: Népszava Online
Mégsem sietnek a szakrendelők államosításával

Jövő év elejétől „ráncfelvarrással” igazítanak nem csak a kórházak, hanem a szakrendelések finanszírozásán is.

Pénz és mozgástér híján személyes varázsával igyekezett megnyerni a közönséget – a hallgatóság tagjai közül többen is így értékelték a Népszavának Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár fellépését a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség éves konferenciájának zárónapján, pénteken. Mint mondták, a 90 perces „talk-show-jával” lényegében próbálta elfeledtetni a teremben ülőkkel a konferencia előző két napján hosszan sorolt gondokat, többek között a szakrendelők beígért államosítását, a végeláthatatlan hosszúságúra nyúlt betegfogadási listákat vagy épp az energiaválságot.

„Megkaptam a javaslataitokat, nagyjából a jelzettek 80 százaléka mellett pipa van” – indította a beszélgetést a majd a kormány elé kerülő, még nem nyilvános szakmai programjára utalva Takács Péter, aki igyekezett megnyugtatni a két nappal korábban még komoly feszültséget keltő témákban a hallgatóságát. Így – szerinte – nem államosítják egyik pillanatról a másikra a szakrendelőket, ellenben a jövő év elejétől „ráncfelvarrással” igazítanak nem csak a kórházak, hanem a szakrendelések finanszírozásán is.

Továbbá a politikus beszélt arról, hogy már készül az e-térben az országosan egységes időpontfoglaló rendszer, amellyel a beteg egy tajszámmal egy vizsgálatra, csak egyetlen helyre tud majd bejelentkezni. Ha ez elkészül, megszűnhetnek a fantomelőjegyzések, azaz a helyzet, amikor valaki azért „stoppol” több szakrendelőben is időpontot, hogy valahol biztosan sorra kerüljön. Miután azonban a végén csak egy helyen veszi igénybe a szolgáltatást, a többi helyen elveszi a foglalható időpontokat mások elől. Mint azt az államtitkár mondta, bár a szakrendelők államosításának ötlete az övé, ez ügyben „egy kicsit hűteném a kedélyeket.

Nem tartunk ott, hogy január elsejétől minden szakrendelő állami tulajdonba kerül.  Most csak annyi történik, hogy szakemberekből álló csoport vizsgálja az önkormányzati szakrendelők építészeti, műszaki állapotát, a betegforgalmát, a kapacitás kihasználtságot, a közreműködői, közbeszerzési szerződéseket.” Ha ezekből nem az derül ki, hogy jó ötlet az államosítás, akkor nem fogja erőltetni.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink