• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megtartanák a védőnői szolgálatot Devecserben

Lapszemle 2023.04.17 Forrás: veol.hu
Megtartanák a védőnői szolgálatot Devecserben

A polgármester bízik benne, hogy az Országgyűlés népjóléti bizottsága pozitívan értékeli a törvénymódosítási javaslatot.

A 2022-es év végén megjelent törvényi változások érintik a jövőben az egészségügyet, azon belül is rendkívüli módon többek között a védőnői szolgálatot. A törvényi változás szerint július 1-jétől azonban át kellene adni a szolgálat fenntartását egy úgynevezett vármegyei irányító intézménynek. Az önkormányzatoknak ez idáig van arra lehetőségük, hogy maguk működtessék, tartsák fenn azt, Devecser önkormányzata is maga látja el a szakfeladatokat. Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere törvénymódosító javaslatot fogalmazott meg és terjesztett be az önkormányzat képviselő-testületnek, amely azt támogatta. A javaslatban az állt, hogy a város vezetése továbbra is maga működtesse a szolgálatot - írta a veol.hu.  

Ugyanis Devecserben az évek óta nagyon jól működik, és érdekeltek vagyunk abban, hogy továbbra is önkormányzati hatáskörben működhessen. Fontos stratégiai ágazatról van szó ugyanis. A település jövője az itt születő gyermekekben rejlik, a védőnők feladata a gondozásuk segítése – szögezte le a polgármester. Hozzátette, hogy az önkormányzat az elmúlt kilenc évben sokat küzdött azért, hogy a szolgálatot el tudja látni saját munkaerővel, főállású kolléganővel mindhárom körzetben. Néhány éve ez megvalósult, fiatal, képzett, kiváló munkát végző kolléganők látják el a feladatokat. Az önkormányzat pedig az elmúlt években felújította a szolgálatnak helyet adó ingatlanrészt, igyekezett minden felszerelést, eszközt biztosítani, még babajátszóteret is átadtak a helyszínen - mondta el a lapnak Ferenczi Gábor.

– Kövér László részemre küldött tájékoztatójában az áll, hogy az egészségügyi törvénymódosításra benyújtott javaslatomat az elnök a népjóléti bizottságnak küldte el, és felkérte, hogy tárgyalja azt meg és döntsön róla. A bizottság elnöke arról tájékoztatott, hogy meghívna előzetes egyeztetésre, a tárgyalás előtt egyeztessünk Varga Zoltán elnökkel és azon önkormányzatok vezetőivel, amelyek eddig a törvénymódosítással kapcsolatban biztosítottak támogatásukról.