• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Megtiltanák, hogy az orvosságokat csomagküldő vigye házhoz

Lapszemle 2021.10.15 Forrás: nepszava.hu
Megtiltanák, hogy az orvosságokat csomagküldő vigye házhoz

A javaslat szerint a jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz.

Sokak számára jelentősen megnehezítheti bizonyos gyógyszerek beszerzését egy, az országgyűlésnek minap benyújtott törvénymódosítás. Ez ugyanis megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz - írta a Népszava. A Semjén Zsolt (KDNP) által benyújtott egészségügyi "jogsalátával" egyebek mellett módosítanák a gyógyszertörvényt is. A javaslat szerint a jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz. A vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott. Ám a vény nélküli termékeket a páciensek a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amit aztán csomagküldő szolgáltatók vittek el a betegeknek. Így a páciensek akár 30-60 percen belül hozzájuthattak.

Az internetes patikai vásárlást sokan használták. Az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég legutóbbi reprezentatív kutatása szerint a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket az interneten. A Covid-járvány alatt tíz patikai vásárlásból négyszer az interneten, míg hat alkalommal a gyógyszertárban vették meg az emberek a szükséges készítményeket. A leggyakrabban vitaminokat, nyomelemeket, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket rendelt házhoz a lakosság.

A vény nélküli szerek házhoz szállítását korlátozó javaslat indoklása szerint a módosítást a gyógyszerészek köztestülete betegbiztonsági okokból kérte. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítási munkacsoport vezetője, Ilku Lívia lapunknak azt mondta: nem érkezett hozzájuk olyan betegbiztonsági incidensről bejelentés, amely indokolhatná ezt a változtatást.

Más szakértők szerint nincs másról szó, mint a vény nélküli szerek piacának újraosztásáról. Az ilyen gyógyszerek elvben szabadárasak, de átlagosan 25 százalékos árréssel értékesítik a patikák. A csomagküldő szolgálatok különféle árakon szerződnek a gyógyszertárakkal, és van olyan amelyik a 25 százalékos árrésből 18 százalékot is elkér orvosságonként a webshop üzemeltetőjétől. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink