• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Megtiltanák, hogy az orvosságokat csomagküldő vigye házhoz

Lapszemle 2021.10.15 Forrás: nepszava.hu
Megtiltanák, hogy az orvosságokat csomagküldő vigye házhoz

A javaslat szerint a jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz.

Sokak számára jelentősen megnehezítheti bizonyos gyógyszerek beszerzését egy, az országgyűlésnek minap benyújtott törvénymódosítás. Ez ugyanis megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz - írta a Népszava. A Semjén Zsolt (KDNP) által benyújtott egészségügyi "jogsalátával" egyebek mellett módosítanák a gyógyszertörvényt is. A javaslat szerint a jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz. A vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott. Ám a vény nélküli termékeket a páciensek a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amit aztán csomagküldő szolgáltatók vittek el a betegeknek. Így a páciensek akár 30-60 percen belül hozzájuthattak.

Az internetes patikai vásárlást sokan használták. Az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég legutóbbi reprezentatív kutatása szerint a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket az interneten. A Covid-járvány alatt tíz patikai vásárlásból négyszer az interneten, míg hat alkalommal a gyógyszertárban vették meg az emberek a szükséges készítményeket. A leggyakrabban vitaminokat, nyomelemeket, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket rendelt házhoz a lakosság.

A vény nélküli szerek házhoz szállítását korlátozó javaslat indoklása szerint a módosítást a gyógyszerészek köztestülete betegbiztonsági okokból kérte. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítási munkacsoport vezetője, Ilku Lívia lapunknak azt mondta: nem érkezett hozzájuk olyan betegbiztonsági incidensről bejelentés, amely indokolhatná ezt a változtatást.

Más szakértők szerint nincs másról szó, mint a vény nélküli szerek piacának újraosztásáról. Az ilyen gyógyszerek elvben szabadárasak, de átlagosan 25 százalékos árréssel értékesítik a patikák. A csomagküldő szolgálatok különféle árakon szerződnek a gyógyszertárakkal, és van olyan amelyik a 25 százalékos árrésből 18 százalékot is elkér orvosságonként a webshop üzemeltetőjétől. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink