• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Mellkasnyomat felezi a műtétek idejét

Lapszemle 2021.02.23 Forrás: sonline.hu
Mellkasnyomat felezi a műtétek idejét

A pécsi 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ munkatársai egyedülálló eljárást fejlesztettek ki.

Nem kell az orvosoknak műtét közben lemezt hajlítaniuk és gyorsabban el tudnak végezni egy mellkassebészeti beavatkozást. A pécsi 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ munkatársai egy egyedülálló eljárást fejlesztettek ki, szoftverekkel tervezik meg előre a beültetendő eszközt, lerövidítve így a műtétet. A csapatban egy fiatal mérnök, Bakó Richárd, az egykori siófoki szakiskolás úttörő szerepet vállalt, a sonline.hu kérdezte.

– Szakmai gyakorlatomat a PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjában végeztem, ahol tervezési, modellezési és nyomtatási tapasztalatot szereztem. A diploma megszerzése után is maradhattam. A közelmúltban itt sikerült egy mellkassebészeti eljárást kifejlesztenünk, mellyel lerövidítjük a műtéteket. Szoftverekkel tervezzük meg előre azt az eszközt, amely szükséges a beavatkozáshoz. Eddig a beültetendő fémlemezt a műtőben a sebészek hajtogatták, néha órákon keresztül, mi ezt előre megtervezzük. Így egy mellkas-deformációs műtét ideje akár a felére csökkenhet. Leginkább a fiataloknál jellemző annak a mellkasi deformitásnak a kialakulása, amely elsősorban esztétikai problémát jelent, de súlyosabb esetben ez gondot okozhat a szív és a tüdő működésében is. A szakemberek szerint ennek a példa nélküli együttműködésnek a gyakorlattá válása óriási lehetőséget jelent majd a sebészeti eljárások terén. Emellett főképp a betegspecifikus koponyaimplantátumokkal, és előállításukhoz szükséges öntőformák tervezésével, fejlesztésével foglalkozom.

– Az egyedülálló eljárást két alkalommal alkalmazták már sikeresen Pécsett. Jól tudom?

– Nagy öröm számunkra, hogy már két sikeres műtéti beavatkozás is történt. A beültetendő lemezt a CT-felvételek alapján készítettük el. A folyamat úgy néz ki, hogy kapunk egy felvételt, ebből mi létrehozunk egy 3 dimenziós modellt, amin a bordák, a szegycsont szerepel, majd ezt én módosítom olyanra, amilyen egy egészséges mellkas formája. Ezután a lemezt, amit eredetileg kézzel hajlítanak, szintén lemodellezem, majd ezt úgy formálom, hogy illeszkedjen a módosított mellkasmodellhez. Végül ez az átformált lemezmodell alapján hajlítja meg egy pécsi cég, tehát nem az orvosnak kell műtét alatt bíbelődnie vele. Szóval a lemez már létezik, csak a mi terveink alapján hajlítja meg egy gép, nem pedig az orvos. Továbbiak a cikkben

3D

Legolvasottabb cikkeink