• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mennyire lesz jó üzlet a magánegészségügy 2023-ban?

Lapszemle 2022.11.04 Forrás: portfolio.hu
Mennyire lesz jó üzlet a magánegészségügy 2023-ban?

A bevétel egyértelműen nő, exponenciálisan száguld, viszont a profitabilitás ezzel nem tudja tartani a lépést Papik Kornél szerint.

Olyan ugrásszerű növekedéseket látunk egy-egy induló magánegészségügyi szolgáltatónál, amiket egy normál piacon nem lehetne tapasztalni - állapította meg a Portfolio-nak adott interjújában Papik Kornél. A Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója arról is beszélt, hogy a magánszektorban a bevétel exponenciálisan száguld, viszont a nyereségesség ezzel nem tudja tartani a lépést. Előrevetítette, hogy minden szereplő árat fog emelni, annak mértéke csak a kérdés, ám a megemelkedő költségeket nem lehet teljes mértékben az ügyfelekre hárítani, így 2023 a magánegészségügyben is a profitabilitás lényeges csökkenésével fog járni.

Hogyan értékeli a magánegészségügyi szolgáltatói piac elmúlt években látott változásait? Már valódi piacról beszélünk, versenyző nagy magántulajdonú szolgáltatókról?

Először definiáljuk, hogy mi a magánegészségügy. Egyrészt meg lehet különböztetni a piaci szereplőket a tulajdonviszonyok alapján. Ez alatt azt értem, hogy vannak olyan egészségügyi szolgáltatók, amelyek magántulajdonban, míg mások állami tulajdonban vannak. Fontos azt is kiemelni, hogy ha szélesebb értelemben beszélnénk a magánegészségügyi piacról, akkor ide sorolhatjuk a háziorvosokat, a laborszolgáltatókat, a dialízisközpontokat. A másik megkülönböztetési szempont az lehet, hogy ki finanszírozza a szolgáltatást. Leegyszerűsítve itt azt érdemes vizsgálni elsősorban, hogy az adott szolgáltató kap-e finanszírozást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (korábban OEP)... Számomra a magánegészségügyi piac azon magántulajdonban lévő szolgáltatók működése, amelyek magánügyfeleknek járó- és fekvőbeteg-ellátást végeznek. Ennek a piacnak a fejlődését kettéválasztanám: a 2020 előtti és utáni időszakra.

...

A bevétel egyértelműen nő, exponenciálisan száguld, viszont a profitabilitás ezzel nem tudja tartani a lépést, erre most sokkal kisebb hangsúlyt helyeznek a tulajdonosok. Azok a profitábilisak, akik eddig is azok voltak, akik szervesen növekednek. A nagy és folyamatosan terjeszkedő konszolidátorok néha megveszik a piacot, akár veszteségek árán is. Van, aki régen is küzdött, és ma is küzd. A Dr. Rose Magánkórház is egy veszteséges cég volt, de nagyon sok munkával és átszervezéssel idén először fogunk nyereséget elérni, amit vissza is forgatunk a kórház fejlesztésére.

További részletek a Portfolio cikkében

Legolvasottabb cikkeink