• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Mi a hazai pártok véleménye az eutanázia bevezetéséről?

Lapszemle 2023.10.02 Forrás: blikk.hu
Mi a hazai pártok véleménye az eutanázia bevezetéséről?

Ha a strasbourgi döntés erre a jövőben lehetőséget ad, a honi törvényhozásnak kellene a végső szót kimondania az itthoni engedélyezésről.

Az elmúlt hetek megrázó eseményei ismét ráirányították a figyelmet a kegyes halál, az eutanázia esetleges vagy éppen szükségszerű bevezetésének lehetőségére Magyarországon. A hónap elején egy idős értelmiségi házaspár kísérelt meg közös öngyilkosságot, mert nem volt lehetőségük orvosi segítséggel, méltósággal búcsúzni az élettől. Az ALS szindrómában szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász pedig a strasbourgi bírósághoz fordul, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt az önkéntes halált választhassa a szörnyű kínok és a kiszolgáltatottság helyett - emlékeztetett a blikk.hu.

Szinte tapintható egyfajta közakarat, hogy engedélyezzék a választási lehetőséget: a blikk.hu-n meghirdetett szavazáson olvasóink 97 százaléka voksolt arra, hogy legyen lehetőség idehaza is az eutanáziára - írta a lap.

Európa több országában engedélyezett az eutanázia, a magyar jogszabályok alapján azonban, ha valaki itthonról segítene neki ebben részt venni, az bűncselekményt követne el. A lap szerette volna megismerni a parlamenti pártok álláspontját, annál is inkább, mert ha a strasbourgi döntés erre a jövőben lehetőséget ad, a honi törvényhozásnak kellene a végső szót kimondania az itthoni engedélyezésről.

A Fidesz-frakció napirendjén nem szerepel a meglévő szabályozás változtatása – ez állt a nagyobbik kormánypárt rövid válaszában.

Momentum szerint „az eutanázia kérdését mély és átfogó szakmai, majd társadalmi vitára kell bocsátani, ennek kell lennie az első lépésnek”, míg az LMP-Magyarország Zöld Pártjának az az álláspontja, hogy „Karsai Dániel egy nagyon súlyos problémára hívta fel a figyelmet, pártunk mélyen együtt érez minden érintettel, ezért álláspontunk szerint az eutanázia kérdését mihamarabb társadalmi vitára kell bocsátani”.

A Jobbiknál is hasonlóképpen gondolkodnak: „Minden ilyen jellegű kérdésben elsőként érdemes szakmai és tudományos vitákat lefolytatni, majd ezután lenne fontos egy szélesebb körű társadalmi vitára bocsátani a kérdést. A pártokra legfeljebb ezt követően lehet szükség” – fogalmazódott meg a párt tagjainak közös véleménye. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink