• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Miben hasonlít Nauru szigete Magyarországra?

Lapszemle 2022.05.23 Forrás: nepszava.hu
Miben hasonlít Nauru szigete Magyarországra?

Alig találni olyan államot, ahol a legfelsőbb vezetésben nincs külön felelőse az egészségügynek vagy az oktatásnak.

Kiderült, jelenleg a világon csupán egyetlen olyan ország van még, ahol a belügyminiszter egyúttal az egészségügyért is felelős, a Pápua Új-Guinea mellett fekvő Nauru szigetén - írta körképében a népszava.hu. A Budaörs összterületénél kisebb, Ausztráliától észak-keletre fekvő, alig tízezer lakosú csendes-óceáni sziget 7 tagú kabinetje osztja fel a miniszteri portfóliókat egymás között. A kérdéses naurui tárcavezető, Isabella Dageago azonban a hasonló feladatkörre készülő Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel szemben inkább az egészségügyhöz ért: ő ugyanis végzettsége szerint ápoló, a miniállamban ő adta be elsőként a koronavírus elleni vakcinát - írták.

Miniszteri és államtitkári szinten is jelentős a kormány átszervezése, de még vannak nyitott kérdések. A lap információi szerint javában zajlik az egészségügyért felelős államtitkári posztra esélyes jelöltek castingja, szinte percenként kerülnek elő újabb és újabb nevek. Úgy tudjuk, van olyan forgatókönyv is, miszerint államtitkár helyett csak helyettes államtitkár irányítaná a területet.

Pintér Sándor miniszterjelölti meghallgatásán a parlament Népjóléti bizottságában szerdán nem árulta el, ki lesz az egészségügyért felelős államtitkár. A tárcavezető-jelölt annyit jelentett be, hogy Rétvári Bence miniszterhelyettesként és Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárként folytatja majd a tárcájánál, és ezzel az előd minisztérium munkájának folytonossága biztosított. Beszédes volt az is, hogy Pintért a meghallgatásra nem kísérték el az egészségügy fontos háttérintézményeinek vezetői az Országos Kórházi Főigazgatóság irányítóin kívül. Forrásaink szerint ez éppúgy jelentheti, hogy ezek más tárcák irányítása alá kerülnek, mint azt: az új kormányzati struktúrában a belügyminiszter már nem rájuk számít. Az egyetlen tollvonással megszüntetett Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) dolgozói egyelőre nem sokat tudnak a saját sorsukról. Ugyan az átadás-átvétel megkezdődött, de hogy az új struktúrában kire és hol lesz szükség, azt nem tudni. Forrásaik szerint sokan már állást keresnek.

Legolvasottabb cikkeink