• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Miért betegek több mint egy hónapig a magyarok?

Lapszemle 2020.09.20 Forrás: portfolio.hu
Miért betegek több mint egy hónapig a magyarok?

Miért emelkedik szinte ugyanolyan ütemben az aktív fertőzöttek száma, mint a napi új esteké, és miért tölt 5 hetet a nyilvántartásban egy eset?

Magyarországon 5 hétig szerepel egy koronavírusos eset az aktív fertőzötti statisztikában, miközben a fertőzöttség vélhetően nem tart ilyen sokáig. A Nemzeti Népegészségügyi Központ péntek reggel a Portfolio kérdésére többek között közölte: "Mindaddig aktívként szerepel egy fertőzött, amíg az országos adatbázisban nem szerepel gyógyultként, illetve elhunytként. (...) Az új koronavírus okozta megbetegedés súlyossága nagyon eltérő lehet. A teljesen tünetmentes vagy az enyhe tüneteket mutató személyek rövidebb, míg a kórházi ápolást igénylő, illetve súlyos lefolyású megbetegedésekben szenvedők hosszabb idő alatt gyógyulnak meg" - idézi a Portfolio.

A lap megkereste az Operatív Törzset is, hogy miért emelkedik szinte ugyanolyan ütemben az aktív fertőzöttek száma, mint a napi új esteké, és miért tölt 5 hetet a nyilvántartásban egy eset. Pénteken reggel a Nemzeti Népegészségügyi Központ küldött választ a kérdésünkre.

Az NNK válaszát változtatás nélkül közölték:

"Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus közösségi terjedése figyelhető meg. A koronavirus.gov.hu oldalon közölt aktív fertőzöttek száma és a napi esetszám nincs ellentmondásban egymással. A szeptember elsejétől igazolt fertőzöttek között 8.158 az aktív fertőzött jelentős részüknél a fertőződéstől számítva még nem telt el 10-14 nap.

Mindaddig aktívként szerepel egy fertőzött, amíg az országos adatbázisban nem szerepel gyógyultként, illetve elhunytként.

Az új koronavírus okozta megbetegedés súlyossága nagyon eltérő lehet. A teljesen tünetmentes vagy az enyhe tüneteket mutató személyek rövidebb, míg a kórházi ápolást igénylő, illetve súlyos lefolyású megbetegedésekben szenvedők hosszabb idő alatt gyógyulnak meg. Emiatt a betegség időtartama széles intervallumban változhat, ezért félrevezető minden olyan állítás, amely pontosan meghatározza a betegség lefolyásának időtartamát."

Mindezek tükrében fenntartják korábbi állításukat, miszerint:

az elmúlt 5 hét fertőzötti számának kumulálása adja ki az aktív esetek számát,

Magyarországon a második hullámban egyelőre döntően a fiatalok körében terjed a vírus, akiknél sokkal enyhébb tünetek jelentkeznek, mint az időseknél, így jóval hamarabb túlesnek a betegségen.

A második hullámban a fertőződöttek jóval kisebb aránya kerül kórházba, mint az elsőben. Ezért jelenleg még inkább rövidebb időt kellene, hogy felöleljen az aktív fertőzötti időszak, mint ahogy az első hullámban.

Egy vírushordozónak nem kellene átlagosan két hétnél többet eltöltenie az aktív esetszám statisztikában, hiszen az esetek többségét nem a vírus megjelenésének első napján detektálják (ami önmagában csökkenti a fertőzötti szakasz időtartamát).

Ha elfogadjuk az NNK szeptember 1-től való kumulálását (igaz, azóta több mint 14 nap eltelt), akkor is ezres nagyságrendű esetszám hiányzik még (az aktív esetek számának eléréséhez), miközben a súlyos esetek (kórházban ápoltak) száma nem éri el a 400 főt. Vagyis így sem jön ki a matek, hiszen nincs elég sok súlyos eset az érveléshez.

Legolvasottabb cikkeink