• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Mikor írják azt a papírra, hogy a halál oka a koronavírus?

Lapszemle 2020.11.28 Forrás: növekedés.hu
Mikor írják azt a papírra, hogy a halál oka a koronavírus?

Itthon mindenkit a koronavírus áldozatai közé sorolnak, akinél bármikor igazolták a fertőzést laboratóriumi vizsgálattal.

A vírus- és járványtagadók szerint a Covid-19 számlájára írt halálozások valójában egészen más okra vezethetők vissza. Ők természetesen nem hisznek – az amúgy sok szempontból nehezen összevethető – statisztikáknak. A szakértők ugyanakkor inkább ennek az ellenkezőjét valószínűsítik, vagyis, hogy az ismertnél is több áldozata lehet már a világjárványnak - írta a növekedés.hu.

Idehaza nemrégiben terjedt el, hogy fizetnek (kik?) annak a családnak, amelyik hajlandó hozzájárulni, hogy elhunyt hozzátartozója halotti bizonyítványára azt írják rá: koronavírusban halt meg. Ez utóbbi konteóval szembeni legegyszerűbb érv talán az lenne, hogy a patológusok soha nem egyeztetnek a hozzátartozókkal arról, mi szerepeljen a halottvizsgálati lapon, ezúttal sem tesznek ilyet.

Ahogyan arról az országos tisztifőorvos korábban beszélt, itthon mindenkit a koronavírus áldozatai közé sorolnak, akinél bármikor igazolták a fertőzést laboratóriumi vizsgálattal. A halottvizsgálati dokumentumban ugyanakkor minden esetben fel kell tüntetni a halál közvetlen okát, az elhunyt alap- és társbetegeségeit. Ilyet a koronavírus-halálozási statisztikákba bekerültek 4-7 százalékánál nem tudtak beazonosítani, az ő esetükben a halál okaként a koronavírust jelölik meg – mondta Müller Cecília.

Magyarország a WHO halálozásra vonatkozó sztenderd kódolási szabályait alkalmazza, és vannak országok, ahol ugyanígy járnak el, de vannak ettől eltérő regisztrációk is.

Az amerikaiak körében egyébként különösen népszerűek a konteók, ezért adott ki közleményt  szeptemberben a CDC, határozottabban szembeszállva azokkal a főként a közösségi médiában elterjedt pletykákkal, amelyek azt sugallják, hogy a koronavírus okozta halálesetek száma meglehetősen túlzó.

Az emberek félreértelmezik a halotti anyakönyvi kivonatban leírtakat – mondta a központ szakértője. Bob Anderson hangsúlyozta: az, hogy 94 százalékban más betegségek is szerepelnek a Covid-19 mellett a halottvizsgálati dokumentációban, nem jelenti azt, hogy ezek a betegek nem a koronavírus következtében hunytak el  „A halál kiváltó oka az az állapot, ami elindította azoknak az eseményeknek a láncolatát, amelyek végül az adott személy halálához vezettek. Az összes olyan haláleset 92 százalékban, ahol a koronavírus jelen volt, ez szerepelt a halál kiváltó okaként” – tette hozzá. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink